NBC ontslaat Donald Trump na ‘Mexico-belediging’ – Trump stijgt in de polls

Donald Trump voor het standbeeld van acteur John Wayne, in diens geboorteplaats Winterset, Iowa © REUTERS

De Amerikaanse zender NBC, met wie Donald Trump tien jaar in zee was gegaan, knipt de banden door. NBC zal volgende maand de Miss USA-verkiezing niet uitzenden en later evenmin Miss Universe. Reden: Trumps beledigende uitspraken over Mexicanen. Trump zelf stijgt intussen in de peilingen.

Eind vorige week maakte de Spaanstalige zender Univision al bekend dat ze de verkiezing van Miss USA in juli niet zal uitzenden.

Dat ook NBC de vastgoedmagnaat en Republikeinse presidentskandidaat nu laat vallen, is erger voor Trump, die sinds vele jaren miss-verkiezingen mee organiseert. NBC is in zekere zin zijn ’thuiszender’. De voorbije tien jaar presenteerde hij voor NBC het veelbekeken programma The Apprentice (waarbij leerling-zakenlui moeten bewijzen dat ze uit het goede hout gesneden zijn – eerste prijs, een stageplaats bij Trump).

Dat hij, als presidentskandidaat niet langer een tv-show zou presenteren, was eerder bekendgemaakt. Maar nu stoot NBC ook de andere programma’s van Trump af. ‘You’re fired’ was het sleutelzinnetje uit The Apprentice. Drie keer raden onder welke titel de Amerikaanse pers de breuk tussen NBC en Trump aankondigde?

“Bij NBC zijn respect en waardigheid voor alle volkeren de hoekstenen”, aldus een mededeling. Een petitie tegen Trump had snel 200.000 handtekeningen vergaard. NBC, toch al niet zo florerend, was niet geneigd Spaanstalige kijkers op te offeren aan Trump.

In het geval van Univision dreigde Trump nog met een proces met schadeclaim wegens contractbreuk. Bij NBC klonk hij iets minder combattief al sloot hij een rechtszaak niet uit. “NBC denkt duidelijk anders over migratie dan ik”, was zijn commentaar. Hij verwijt de zender dat die “politiek correct” wil zijn. “Misschien kan ik beter een einde maken aan de relatie”, zei hij ook nog, alsof het zijn initiatief was.

Trump geniet duidelijk van de controverse die hij creëert. Voor hem heeft dit ontslag een groot voordeel: hij kan bewijzen dat hij niet politiek correct is en dat hij lak heeft aan de goedkeuring van de welwillende medemens. Hij kan bewijzen die hij niet is als andere politici “Voor ik er zelf een was, heb ik er veel ontmoet”, zei hij gisteren nogal misprijzend: “Ik heb veel geld aan hen verdiend”. Heeft hij al een campagneteam? vroeg een journalist. “Nee. Als ik raad nodig heb – mijn vrouw geeft goede raad. Mijn dochter ook”.

‘Ik neem aan dat er goede mensen tussenzitten’

Twee weken geleden, bij de voorstelling van zijn presidentskandidatuur, die hij zonder teleprompter improviseerde (en hij hekelde later kandidaten die wel een teleprompter gebruiken, en steevast voorgekauwde onzin aflezen), gaf hij een tirade ten beste tegen Mexicanen. Hij kondigde aan dat hij als president een muur zou laten bouwen om ze tegen te houden. “Als Mexico zijn mensen stuurt, sturen ze niet de besten. Ze sturen mensen met een heleboel problemen, en ze brengen die problemen naar ons. Zij brengen drugs, zij brengen misdaad, het zijn verkrachters. Ik neem aan dat er goede mensen tussenzitten, maar ik praat met grenswachters en zij zeggen ons wat we binnenkrijgen”

Sindsdien heeft hij voor geen centimeter ingebonden. Hij houdt van Mexicanen, dat zei hij wel, want “ik heb veel geld door hen verdiend”, “maar inzake migratie heb ik gelijk, en is NBC fout”.

De controverse doet zijn ster in de peilingen stijgen.

Het wordt een interessante vraag of Trump door aanhoudend mensen te beledigen president kan worden. In een peiling die eind vorige week door CNN werd gepubliceerd, en die alleen slaat op de staat New Hampshire, staat hij in twee categorieën aan kop bij de Republikeinen: leiderschapskwaliteiten en economische competentie. Qua economische competentie ligt hij een straat voor op de tweede, Jeb Bush. Hij staat helemaal onderin in 2 andere categorieën: aaibaarheid (likeability), en -niet onbelangrijk- kans op winst. Algemeen genomen heeft hij 11 procent van de Republikeinse kiesintenties. HIj wordt enkel nog voorafgegaan door Jeb Bush, die in de CNN-peiling 16 procent haalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content