Dat meldt de Argentijns krant Clarin die ook een videofilm over de vondst wereldkundig maakte.

Vanaf halverwege de Tweede Wereldoorlog begonnen promintente nazi's plannen te maken voor wat ze de rattenlijnen noemden, ontsnappingswegen voor het geval het slecht zou aflopen met het regime. Die wegen voerden via het Spanje van Franco en het Portugal van Salazar richting Latijns-Amerika. Argentinië, onder leiding van Juan Peron, was een rattenlijnbestemming voor honderden, misschien wel duizenden nazi's, onder wie SS-dokter Mengele (Auschwitz), Adolf Eichmann, een van de organisatoren van de holocaust en later gekidnapt en berecht door Israël, en Erich Priebke, massamoordenaar in Italië.

Diep in de Argentijnse jungle, op 10 minuten van Paraguay, werden in het natuurgebied Parque Teyú Cuare drie "mysterieuze", door de tijd verweerde gebouwen ontdekt.

'Geen andere verklaring'

Volgens een groep Argentijnse archeologen onder leiding van Daniel Schavelzon van de Universiteit van Buenos Aires waren de gebouwen het werk van nazi's.

Er zijn nazi-munten teruggevonden met data tussen 1938 en 1944. Er werden Duitse borden en kommen gevonden waarop "Made in Germany" te lezen valt. En er werden een swastika en andere nazi-symbolen ontdekt.

Verroeste restanten, /
Verroeste restanten © /

"We kunnen geen andere verklaring vinden waarom iemand zich zoveel moeite en kosten zou getroosten om deze gebouwen op te trekken, op een plek die op dat moment helemaal ontoegankelijk was, weg van de plaatselijke gemeenschap, met bouwmateriaal dat niet typisch is voor de plaatselijke architectuur", aldus Schavelzon in Clarin.

De lokatie bood zowel isolatie en veiligheid als nabijheid tot de grens, aldus Schavelzon - dus vluchtmogelijkheden. De drie gebouwen hadden volgens hem elk hun functie: er was een woongebouw, een voorraadgebouw en een uitkijkpost.

De gebouwen zijn wellicht niet of nauwelijks gebruikt omdat nazi's zonder problemen in Argentinië konden verblijven, zonder onder te duiken.

(RR)

Dat meldt de Argentijns krant Clarin die ook een videofilm over de vondst wereldkundig maakte.Vanaf halverwege de Tweede Wereldoorlog begonnen promintente nazi's plannen te maken voor wat ze de rattenlijnen noemden, ontsnappingswegen voor het geval het slecht zou aflopen met het regime. Die wegen voerden via het Spanje van Franco en het Portugal van Salazar richting Latijns-Amerika. Argentinië, onder leiding van Juan Peron, was een rattenlijnbestemming voor honderden, misschien wel duizenden nazi's, onder wie SS-dokter Mengele (Auschwitz), Adolf Eichmann, een van de organisatoren van de holocaust en later gekidnapt en berecht door Israël, en Erich Priebke, massamoordenaar in Italië.Diep in de Argentijnse jungle, op 10 minuten van Paraguay, werden in het natuurgebied Parque Teyú Cuare drie "mysterieuze", door de tijd verweerde gebouwen ontdekt. Volgens een groep Argentijnse archeologen onder leiding van Daniel Schavelzon van de Universiteit van Buenos Aires waren de gebouwen het werk van nazi's.Er zijn nazi-munten teruggevonden met data tussen 1938 en 1944. Er werden Duitse borden en kommen gevonden waarop "Made in Germany" te lezen valt. En er werden een swastika en andere nazi-symbolen ontdekt."We kunnen geen andere verklaring vinden waarom iemand zich zoveel moeite en kosten zou getroosten om deze gebouwen op te trekken, op een plek die op dat moment helemaal ontoegankelijk was, weg van de plaatselijke gemeenschap, met bouwmateriaal dat niet typisch is voor de plaatselijke architectuur", aldus Schavelzon in Clarin.De lokatie bood zowel isolatie en veiligheid als nabijheid tot de grens, aldus Schavelzon - dus vluchtmogelijkheden. De drie gebouwen hadden volgens hem elk hun functie: er was een woongebouw, een voorraadgebouw en een uitkijkpost.De gebouwen zijn wellicht niet of nauwelijks gebruikt omdat nazi's zonder problemen in Argentinië konden verblijven, zonder onder te duiken.(RR)