Nazi-oorlogsmisdadiger sterft vlak voor uitlevering aan Duitsland

© Reuters

Een beschuldigde nazi-oorlogsmisdadiger is kort voor zijn uitlevering aan Duitsland in de Verenigde Staten overleden.

Een 89-jarige voormalige bewaker van een concentratiekamp is kort voor zijn uitlevering aan Duitsland in de Verenigde Staten gestorven. Johann Breyer stierf in een ziekenhuis in Philadelphia. Dat meldde tv-zender CBS onder aanhaling van de advocaat van de beschuldigde nazi-oorlogsmisdadiger.

Hij was pas onlangs op basis van een Duits arrestatiebevel in de Verenigde Staten gearresteerd. Net op de dag van zijn overlijden had de rechtbank zijn uitlevering verordend.

Het Openbaar Ministerie van het Duitse Weiden in Oberpfalz voerde al geruime tijd een onderzoek tegen de man, die in het nazivernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen bij de moord op minstens 344.000 mensen in de gaskamers zou betrokken zijn geweest. Volgens de aanklacht kwamen de joodse slachtoffers in 158 deportatietreinen uit Duitsland, Hongarije en het voormalige Tsjechoslovakije.

Breyer, geboren in Tsjechoslovakije, immigreerde naar de Verenigde Staten in 1952 en leefde een rustig leven tot hij in juni 2013 werd gearresteerd. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content