Nazi ondanks veroordeling vrijgelaten

© EPA

De voormalige nazi-kampbewaker John Demjanjuk is donderdag door een rechtbank in het Duitse München veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord op 27.900 joden in het vernietigingskamp Sobibor.

De voormalige nazi-kampbewaker John Demjanjuk is donderdag door een rechtbank in het Duitse München veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord op 27.900 joden in het vernietigingskamp Sobibor. Omdat Demjanjuk al 91 jaar is en in beroep gaat tegen zijn veroordeling, wordt hij toch vrijgelaten.

Dat heeft de rechtbank laten weten. Wat de vrijlating van Demjanjuk betreft, wordt onder meer gewezen op de twee jaar voorhechtenis die hij al achter de rug heeft, zijn hoge leeftijd en het feit dat hij geen enkel risico inhoudt voor de maatschappij.

Demjanjuk gaat overigens in beroep tegen zijn veroordeling, liet zijn zoon John Jr. vanuit de Verenigde Staten weten.

Het proces duurde 18 maanden en was een van de laatste grote naziprocessen. Het openbaar ministerie had zes jaar cel geëist, de verdediging wilde de vrijspraak. Volgens de advocaat van Demjanjuk bewees niks dat zijn cliënt in Sobibor aanwezig was, en als hij dat al was, dan was hij gedwongen door de omstandigheden, luidde het.

Rode Leger

Demjanjuk, oorspronkelijk uit Oekraïne afkomstig, was soldaat bij het Rode Leger en werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. De rechtbank meende echter wel dat de nu 91-jarige Demjanjuk kampbewaker was in Sobibor, dat nu in Polen ligt. Hij was het gedurende zes maanden in 1943, een periode waarin 27.900 joden, voornamelijk Nederlanders, de dood werden ingejaagd.

De rechtbank sloot zich aan bij de argumentatie van de aanklacht. Omdat Sobibor alleen diende voor het planmatige uitmoorden van mensen, maakte iedereen die daar dienst had zich medeschuldig, luidde die argumentatie.

Stilzwijgen

Demjanjuk werd twee jaar geleden uitgewezen uit de Verenigde Staten waar hij sinds de jaren 50 woonde. Zijn uitlevering kwam er na een lang juridisch steekspel dat focuste op zijn wankele gezondheid. Demjanjuk toonde geen enkele emotie bij het vonnis. Hij volgde het proces in een rolstoel met een zonnebril op die zijn ogen bedekten, en hulde zich anderhalf jaar in stilzwijgen.

(AFP/DPA/EE/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content