Navy Seals zijn nu ‘globale mensenjachtmachine’

De jacht op Osama bin Laden werd live gevolgd vanuit de Situation Room in het Witte Huis op 1 mei 2011. © Reuters

De Amerikaanse elite-eenheid Navy Seals is verworden tot een “globale machine voor de mensenjacht”, zo schrijft de Amerikaanse krant New York Times.

De eenheid, die nog “roem” verwierf door de moord in 2011 op terreurleider Osama bin Laden, wordt ervan verdacht, “excessieve moorden” te plegen in Irak en Afghanistan en er ook burgerslachtoffers te maken.

“De jongens zijn wild geworden”, zo citeert de krant een voormalig Seals-officier. “Moordpartijen zijn routine geworden”. Volgens de krant is die verwildering een weerspiegeling van de nieuwe Amerikaanse aanpak van oorlogsvoering. Er wordt niet meer tot de zege of de dood op het slagveld gestreden, maar alles draait rond het “genadeloos uitroeien van van extremisme verdachte” mensen.

Amper gecontroleerd

Bovendien worden de elitetroepen amper van bovenaf gecontroleerd. Zelfs het Congres is nauwelijks geïnteresseerd in wat de troepen doen (als zij maar met successen komen aandraven). In Afghanistan voeren de Seals (wat staat voor Sea, Land, Airborne) nog zelden riskante “special ops” uit; veelal worden zij ingeschakeld in “normale” gevechten met de taliban. Er zijn weken geweest, aldus anonieme militairen, dat de Seals per nacht 10 tot 15, soms zelfs 25 mensen ombrachten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content