Stoltenberg noemde een lidmaatschap van de NAVO bij de coalitie "een sterke politieke boodschap van eenheid in de strijd tegen terrorisme". Daarnaast levert het een platform voor betere coördinatie binnen de coalitie, aldus Stoltenberg, die erop wees dat alle NAVO-lidstaten al lid zijn van de coalitie. Een gevechtsrol voor de NAVO sluit hij weliswaar uit.

De NAVO levert al steun met AWACS-radarvliegtuigen. Die steun zal uitgebreid worden, kondigde Stoltenberg aan. Tijdens de NAVO-bijeenkomst zal zo beslist worden de AWACS-vliegtuigen meer vlieguren te geven, dat meer informatie zal worden uitgewisseld. Daarnaast zullen ook vliegtuigen in de lucht worden bevoorraad, klonk het.

Inlichtingcel tegen terrorisme

Stoltenberg zei ook dat binnen de NAVO een inlichtingencel tegen terrorisme zal worden opgericht. De verdragsorganisatie zal donderdag een actieplan aannemen om de bijdrage tegen terrorisme op te voeren.

Dat de NAVO lid zal worden van de coalitie, was woensdagavond al uit diplomatieke bronnen bekendgeraakt. Het besluit zou genomen zijn door de Noord-Atlantische Raad, het belangrijkste beslissingsorgaan van de Alliantie.

De secretaris-generaal blikte nog eens vooruit op de vergadering. "Binnen enkele uren zullen de leiders hier in het nieuwe hoofdkwartier in Brussel bijeenkomen voor een belangrijke vergadering", aldus Stoltenberg.

Behalve het opvoeren van de NAVO-inspanningen tegen terrorisme, zal ook de lastenverdeling tussen de verschillende lidstaten aan bod komen. De NAVO-lidstaten zullen zo elk jaar een nationaal plan moeten opstellen, waarin ze uit de doeken doen hoe ze tot de beoogde 2 procent van het bbp aan defensie-uitgaven zullen komen.

Stoltenberg noemde een lidmaatschap van de NAVO bij de coalitie "een sterke politieke boodschap van eenheid in de strijd tegen terrorisme". Daarnaast levert het een platform voor betere coördinatie binnen de coalitie, aldus Stoltenberg, die erop wees dat alle NAVO-lidstaten al lid zijn van de coalitie. Een gevechtsrol voor de NAVO sluit hij weliswaar uit. De NAVO levert al steun met AWACS-radarvliegtuigen. Die steun zal uitgebreid worden, kondigde Stoltenberg aan. Tijdens de NAVO-bijeenkomst zal zo beslist worden de AWACS-vliegtuigen meer vlieguren te geven, dat meer informatie zal worden uitgewisseld. Daarnaast zullen ook vliegtuigen in de lucht worden bevoorraad, klonk het. Stoltenberg zei ook dat binnen de NAVO een inlichtingencel tegen terrorisme zal worden opgericht. De verdragsorganisatie zal donderdag een actieplan aannemen om de bijdrage tegen terrorisme op te voeren. Dat de NAVO lid zal worden van de coalitie, was woensdagavond al uit diplomatieke bronnen bekendgeraakt. Het besluit zou genomen zijn door de Noord-Atlantische Raad, het belangrijkste beslissingsorgaan van de Alliantie. De secretaris-generaal blikte nog eens vooruit op de vergadering. "Binnen enkele uren zullen de leiders hier in het nieuwe hoofdkwartier in Brussel bijeenkomen voor een belangrijke vergadering", aldus Stoltenberg. Behalve het opvoeren van de NAVO-inspanningen tegen terrorisme, zal ook de lastenverdeling tussen de verschillende lidstaten aan bod komen. De NAVO-lidstaten zullen zo elk jaar een nationaal plan moeten opstellen, waarin ze uit de doeken doen hoe ze tot de beoogde 2 procent van het bbp aan defensie-uitgaven zullen komen.