NAVO wil 'globaal antwoord' na nieuwe raket Noord-Korea

15/09/17 om 03:17 - Bijgewerkt om 09:07

Bron: Belga

Noord-Korea heeft opnieuw een 'ongeïdentificeerde' raket afgevuurd. De Japanse regering vermoedt dat de raket over Japans grondgebied is gevlogen en heeft aan haar inwoners gevraagd om te schuilen en uit de buurt te blijven van eventuele brokstukken. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad samen. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg roept intussen op tot een 'globaal antwoord'.

NAVO wil 'globaal antwoord' na nieuwe raket Noord-Korea

Een tv-journaal bericht over de meest recente lancering van een raket door Noord-Korea, in het Japanse Tokio, 15 september 2017. © REUTERS

Er werd nog geen schade gemeld, zo bericht het Japanse persagentschap Kyodo.

De raket werd vrijdagochtend om 6.57 uur (23.57 uur Belgische tijd) niet ver van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang oostwaarts afgevuurd. Het projectiel vloog over het noordelijke Japanse eiland Hokkaido en stortte 2.000 kilometer ten oosten van de Kaap van Erimo in de Stille Oceaan. Volgens Kyodo zou de raket in totaal een afstand van meer dan 3.700 kilometer hebben afgelegd en een hoogte van 770 kilometer hebben bereikt.

Reacties

In Zuid-Korea werd onmiddellijk een nationale veiligheidsraad bijeengeroepen en in een reactie laat de Japanse regering weten dat ze de nieuwe lancering 'in de krachtigste bewoordingen' veroordeelt. 'Japan zal nooit de herhaaldelijke provocaties toelaten en we hebben fors geprotesteerd bij Noord-Korea', zegt een woordvoerder.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal vrijdag om 15 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd) samenkomen na de jongste rakettest. Dat staat te lezen op de website van de Raad. Volgens Reuters komt de vergadering er op vraag van de Verenigde Staten en Japan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft opgeroepen tot 'nieuwe maatregelen' tegen Noord-Korea. Hij maande met name China, de voornaamste olieleverancier van het regime, en Rusland, dat de meeste Noord-Koreanen in het buitenland tewerk stelt, aan om de sancties te verstrengen. 'China en Rusland moeten hun intolerantie voor deze roekeloze raketlanceringen uiten door zelf directe maatregelen te nemen', klinkt het.

NAVO wil 'globaal antwoord'

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, vindt dat de nieuwe raketlancering door Noord-Korea een 'globaal antwoord' vraagt. Dat maakte hij vrijdagochtend op Twitter bekend.

'De raketlancering van Noord-Korea is een nieuwe roekeloze schending van VN-resoluties, een grote bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid, wat een globaal antwoord vraagt', aldus Stoltenberg. Die VN-resoluties verbieden Pyongyang elke ontwikkeling van ballistische en nucleaire wapens.

Sancties

Eind augustus schoot het regime in Pyongyang ook al een langeafstandsraket af die over Japan vloog. Een zesde kernproef van het communistische regime met een waterstofbom begin september bleek tussen tien en zestien keer krachtiger te zijn dan de atoombom die de Amerikanen dropten op het Japanse Hiroshima in 1945. Experts vrezen dat het regime van Kim Jong-un nu in staat is om kernwapens te monteren op langeafstandsraketten.

Maandagnamiddag (plaatselijke tijd) keurde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York nog een nieuwe reeks sancties goed tegen Noord-Korea. Het gaat onder meer om een beperking van de uitvoer van aardgas en olie naar Noord-Korea en het aan banden leggen van de inkomsten van het regime, onder meer door export van textiel te blokkeren.

Onze partners