Dat zou ten koste gaan van de NAVO, terwijl de EU en het bondgenootschap elkaar juist zouden moeten versterken, zegt Stoltenberg in een interview met persbureau Reuters.

De EU-landen denken erover om een 'snelle interventiemacht' in het leven te roepen om voortaan minder te hoeven leunen op de Verenigde Staten bij internationale crisissen. Bij de evacuatie van mensen uit Kaboel bleek de EU volstrekt afhankelijk van de Amerikanen. EU-buitenlandchef Josep Borrell opperde eerder dit jaar een troepenmacht van 50.000 man, maar houdt het inmiddels op een tiende daarvan.

'We verwelkomen grotere defensie-inspanningen van de EU, maar die kunnen de NAVO niet vervangen', waarschuwt Stoltenberg. De EU mag de NAVO niet dupliceren. 'Wij hebben maar één verzameling van troepen, onze middelen zijn schaars.'

Battlegroups

Het gros van de EU-lidstaten maakt ook deel uit van de NAVO. De Europese Unie beschikt sinds 2007 al over zogenaamde 'Battlegroups', waar per bataljon 1.500 soldaten kunnen worden ingezet. In theorie althans, want tot nu kwam nog geen enkele battlegroup in actie. 'Je moet de militairen op de best mogelijke manier inzetten. De EU heeft battlegroups sinds vele jaren, maar die zijn nog nooit ontplooid', zegt Stoltenberg ook.

De defensieministers van de EU willen in november overeenstemming bereiken over de voorgestelde interventiemacht. Of dat zal lukken, is nog niet zo zeker: onder meer Oost-Europese lidstaten zijn angstig voor elk gemorrel aan de bescherming door de Amerikanen.

Dat zou ten koste gaan van de NAVO, terwijl de EU en het bondgenootschap elkaar juist zouden moeten versterken, zegt Stoltenberg in een interview met persbureau Reuters.De EU-landen denken erover om een 'snelle interventiemacht' in het leven te roepen om voortaan minder te hoeven leunen op de Verenigde Staten bij internationale crisissen. Bij de evacuatie van mensen uit Kaboel bleek de EU volstrekt afhankelijk van de Amerikanen. EU-buitenlandchef Josep Borrell opperde eerder dit jaar een troepenmacht van 50.000 man, maar houdt het inmiddels op een tiende daarvan. 'We verwelkomen grotere defensie-inspanningen van de EU, maar die kunnen de NAVO niet vervangen', waarschuwt Stoltenberg. De EU mag de NAVO niet dupliceren. 'Wij hebben maar één verzameling van troepen, onze middelen zijn schaars.' Het gros van de EU-lidstaten maakt ook deel uit van de NAVO. De Europese Unie beschikt sinds 2007 al over zogenaamde 'Battlegroups', waar per bataljon 1.500 soldaten kunnen worden ingezet. In theorie althans, want tot nu kwam nog geen enkele battlegroup in actie. 'Je moet de militairen op de best mogelijke manier inzetten. De EU heeft battlegroups sinds vele jaren, maar die zijn nog nooit ontplooid', zegt Stoltenberg ook. De defensieministers van de EU willen in november overeenstemming bereiken over de voorgestelde interventiemacht. Of dat zal lukken, is nog niet zo zeker: onder meer Oost-Europese lidstaten zijn angstig voor elk gemorrel aan de bescherming door de Amerikanen.