De NAVO heeft zondag de bevoegdheden overgedragen aan de autoriteiten van de Afghaanse provincie Bamyan. De provincie in het centrum van het land is de eerste zone waar "het transitieproces" gelanceerd wordt. Die transitie moet tegen eind 2014 afgerond zijn. "In het kwartier-generaal van de politie werd zondag een ceremonie gehouden voor de officiële overdracht van de bevoegdheden van de buitenlandse aan de Afghaanse troepen", zei een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het transitieproces moet deze maand ook starten in nog twee andere provincies (waaronder het grootste deel van de provincie Kaboel) en in vier steden. Verantwoordelijkheden die de NAVO nu nog opneemt, zullen geleidelijk overgedragen worden. Dat proces moet eind 2014 afgerond zijn en loopt parallel met de terugtrekking van de NAVO-troepen uit het land.

Startschot

De Afghaanse politie en het leger zullen nu instaan voor de veiligheid in Bamyan. De Nieuw-Zeelandse NAVO-troepen in het gebied blijven wel nog aanwezig ter ondersteuning. De ceremonie is het startschot van een proces dat 12 tot 24 maanden zal duren in elk van de betrokken zones, tempert een bron bij de NAVO. "Vanaf morgen zal er nog niets veranderen." De NAVO heeft momenteel zowat 130.000 soldaten in het land. Washington wil tegen september 2012 al een derde van de Amerikaanse troepen of zowat 33.000 soldaten terugtrekken.

Bamyan is het gebied waar de taliban destijds de immense, 1.500 jaar oude, Boeddhabeelden vernietigden. Het is nu één van de kalmste regio's van het land. (Belga/INM)

De NAVO heeft zondag de bevoegdheden overgedragen aan de autoriteiten van de Afghaanse provincie Bamyan. De provincie in het centrum van het land is de eerste zone waar "het transitieproces" gelanceerd wordt. Die transitie moet tegen eind 2014 afgerond zijn. "In het kwartier-generaal van de politie werd zondag een ceremonie gehouden voor de officiële overdracht van de bevoegdheden van de buitenlandse aan de Afghaanse troepen", zei een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het transitieproces moet deze maand ook starten in nog twee andere provincies (waaronder het grootste deel van de provincie Kaboel) en in vier steden. Verantwoordelijkheden die de NAVO nu nog opneemt, zullen geleidelijk overgedragen worden. Dat proces moet eind 2014 afgerond zijn en loopt parallel met de terugtrekking van de NAVO-troepen uit het land. Startschot De Afghaanse politie en het leger zullen nu instaan voor de veiligheid in Bamyan. De Nieuw-Zeelandse NAVO-troepen in het gebied blijven wel nog aanwezig ter ondersteuning. De ceremonie is het startschot van een proces dat 12 tot 24 maanden zal duren in elk van de betrokken zones, tempert een bron bij de NAVO. "Vanaf morgen zal er nog niets veranderen." De NAVO heeft momenteel zowat 130.000 soldaten in het land. Washington wil tegen september 2012 al een derde van de Amerikaanse troepen of zowat 33.000 soldaten terugtrekken. Bamyan is het gebied waar de taliban destijds de immense, 1.500 jaar oude, Boeddhabeelden vernietigden. Het is nu één van de kalmste regio's van het land. (Belga/INM)