De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, en de Oekraïense president Petro Porosjenko spraken elkaar maandagochtend over de gebeurtenissen.

De bijzondere vergadering van de NAVO-commissie komt er op vraag van Porosjenko, waarmee Stoltenberg heeft ingestemd.

Steun

De NAVO-baas zei dat de verdragsorganisatie de Oekraïense territoriale integriteit en soevereiniteit ten volle steunt, ook de rechten op zijn territoriale wateren onder het internationale recht.

Volgens bronnen bij de verdragsorganisatie is de bijzondere vergadering van de commissie vooral een symbool van de steun voor Oekraïne. Dat de NAVO zich direct mengt in het conflict, lijkt uitgesloten omdat Oekraïne geen lid is van de verdragsorganisatie.

Spanningen

Zondag vonden in de Straat van Kertsj, die de Krim van Rusland scheidt en de Zee van Azov met de rest van de Zwarte Zee verbindt, verschillende schermutselingen plaats. Russische schepen openden het vuur op enkele schepen van de Oekraïense marine en kaapten uiteindelijk drie vaartuigen met in totaal 23 bemanningsleden aan boord. Rusland ramde ook één schip, en blokkeerde de Straat van Kertsj.

Bij de actie raakte volgens Russische bronnen drie Oekraïners gewond, de Oekraïense autoriteiten hebben het over zes gewonden, waarvan twee er ernstig aan toe zijn.

Lees verder onder het kaartje

Rusland beschuldigde de Oekraïense schepen ervan illegaal de Russische territoriale wateren te hebben betreden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov spreekt van een 'provocatie' door Kiev, waarbij 'verschillende internationale akkoorden' zouden zijn geschonden.

Maandagochtend heeft Rusland de Straat van Kertsj weer geopend voor de scheepvaart.

President Porosjenko roept Rusland ook op om de Oekraïense zeelieden en schepen vrij te laten. De zeelieden worden 'brutaal vastgehouden in overtreding met het internationaal recht', verklaarde Porosjenko tijdens een vergadering van de Oekraïense nationale veiligheidsraad. Hij eist dat de Russische autoriteiten 'hen samen met de schepen onmiddellijk overbrengen naar de Oekraïense kant en de de-escalatie van de situatie in de Zee van Azov verzekeren'.

Spoedzitting

Als gevolg van het nieuwe conflict komt ook de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen en zal het Oekraïense parlement maandag tijdens een speciale zitting beslissen over de mogelijke invoering van het krijgsrecht. President Petro Porosjenko ondertekende al een decreet om de krijgswet af te kondigen, dat vervolgens door het parlement goedgekeurd moet worden. Het decreettrad in werking om 14.00 uur lokale tijd (13.00 uur Belgische tijd) en moet 60 dagen gelden, tot 25 januari 2019.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, en de Oekraïense president Petro Porosjenko spraken elkaar maandagochtend over de gebeurtenissen. De bijzondere vergadering van de NAVO-commissie komt er op vraag van Porosjenko, waarmee Stoltenberg heeft ingestemd.De NAVO-baas zei dat de verdragsorganisatie de Oekraïense territoriale integriteit en soevereiniteit ten volle steunt, ook de rechten op zijn territoriale wateren onder het internationale recht.Volgens bronnen bij de verdragsorganisatie is de bijzondere vergadering van de commissie vooral een symbool van de steun voor Oekraïne. Dat de NAVO zich direct mengt in het conflict, lijkt uitgesloten omdat Oekraïne geen lid is van de verdragsorganisatie.Zondag vonden in de Straat van Kertsj, die de Krim van Rusland scheidt en de Zee van Azov met de rest van de Zwarte Zee verbindt, verschillende schermutselingen plaats. Russische schepen openden het vuur op enkele schepen van de Oekraïense marine en kaapten uiteindelijk drie vaartuigen met in totaal 23 bemanningsleden aan boord. Rusland ramde ook één schip, en blokkeerde de Straat van Kertsj. Bij de actie raakte volgens Russische bronnen drie Oekraïners gewond, de Oekraïense autoriteiten hebben het over zes gewonden, waarvan twee er ernstig aan toe zijn.Lees verder onder het kaartjeRusland beschuldigde de Oekraïense schepen ervan illegaal de Russische territoriale wateren te hebben betreden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov spreekt van een 'provocatie' door Kiev, waarbij 'verschillende internationale akkoorden' zouden zijn geschonden. Maandagochtend heeft Rusland de Straat van Kertsj weer geopend voor de scheepvaart.President Porosjenko roept Rusland ook op om de Oekraïense zeelieden en schepen vrij te laten. De zeelieden worden 'brutaal vastgehouden in overtreding met het internationaal recht', verklaarde Porosjenko tijdens een vergadering van de Oekraïense nationale veiligheidsraad. Hij eist dat de Russische autoriteiten 'hen samen met de schepen onmiddellijk overbrengen naar de Oekraïense kant en de de-escalatie van de situatie in de Zee van Azov verzekeren'.Als gevolg van het nieuwe conflict komt ook de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen en zal het Oekraïense parlement maandag tijdens een speciale zitting beslissen over de mogelijke invoering van het krijgsrecht. President Petro Porosjenko ondertekende al een decreet om de krijgswet af te kondigen, dat vervolgens door het parlement goedgekeurd moet worden. Het decreettrad in werking om 14.00 uur lokale tijd (13.00 uur Belgische tijd) en moet 60 dagen gelden, tot 25 januari 2019.