NAVO: ‘Onafhankelijk Schotland moet zich opnieuw kandidaat stellen’

Een tegenstander van Schotse onafhankelijkheid. © BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester

Mocht Schotland kiezen voor onafhankelijkheid en bij de NAVO willen blijven, zullen de Schotten zich opnieuw kandidaat moeten stellen om lid te worden van de alliantie. Dat zegt NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen.

Verschillende Europese leiders hebben de Schotten er al voor gewaarschuwd dat ze een nieuwe toetredingsaanvraag zullen moeten indienen indien ze als onafhankelijk land willen toetreden tot de EU. Voor de NAVO wacht de Schotten hetzelfde lot. ‘Als een nieuwe staat lid wil worden van de NAVO, moet het een kandidatuur indienen’, zei Anders Fogh Rasmussen. ‘Zo’n kandidatuur zou net als alle andere behandeld worden. In fine zou er een consensus en unanimiteit binnen de alliantie nodig zijn om de kandidatuur te aanvaarden’.

NAVO: 'Onafhankelijk Schotland moet zich opnieuw kandidaat stellen'
© Reuters

Binnen de NAVO is er over de Schotse zaak nog niet gesproken, zegt de afscheidnemende secretaris-generaal. De rol van Groot-Brittanië binnen de NAVO zal in elk geval niet veranderen mochten de Schotten voor onafhankelijkheid kiezen. ‘Ik zie niet in hoe het resultaat van het Schotse referendum een impact zou kunnen hebben op de bijdrage van Groot-Brittanië aan de NAVO’.

Eigen Schots leger

De Schotse independentisten hebben al gezegd dat ze graag een eigen Schots leger willen met 15.000 mensen en daarvoor basissen, fregatten en materieel willen recupereren. De vier nucleaire onderzeeërs die in de marinebasis van het Schotse Faslane liggen, willen de Schotten dan weer niet.

Koningin roept Schotten op ‘zeer zorgvuldig na te denken’

Luttele dagen voor het referendum over onafhankelijkheid van Schotland (op 18 september) heeft de Britse koningin Elizabeth II de Schotten opgeroepen bedachtzaam te kiezen.

De Britse koningin Elizabeth.
De Britse koningin Elizabeth. © REUTERS

‘Ik hoop dat het volk zeer zorgvuldig zal nadenken over de toekomst’, zei het Britse staatshoofd, dat zich nu zoals ieder jaar op het kasteel Balmoral in Schotland bevindt, in het kader van een eredienst aan voorbijgangers. De Britse koningin mag geen duidelijk standpunt omtrent politieke aangelegenheden uiten.

Omtrent de uitslag is een nek-aan-nekrace ontbrand. De opiniepeilers zien geen duidelijke favoriet. Indien de Schotten voor onafhankelijkheid kiezen, dan blijft de koningin staatshoofd van hun land. Dit hebben de voorstanders van de afscheiding voor de start van de campagne duidelijk gemaakt.

Cupcake voorspelt: ‘neen’

Iets luchtiger dan de reactie van de NAVO en de Queen op het debat, is die van een bakker in Schotland. Graham Savage, eigenaar van bakkerij Cuckoo’s in Edinburgh, verkoopt al sinds maart drie soorten cupcakes: een met de Schotse vlag, een met de Britse Union Jack en een met een vraagteken. Hij hield nauwgezet het aantal verkochte gebakjes bij en komt tot de conclusie dat de Schotten donderdag zullen opteren voor een verlengd verblijf binnen het Verenigd Koninkrijk.

NAVO: 'Onafhankelijk Schotland moet zich opnieuw kandidaat stellen'
© Reuters

‘Het resultaat is duidelijk: 47,7 procent van de cupcakeliefhebbers opteert voor het Verenigd Koninkrijk, 43,5 procent kiest voor onafhankelijkheid, 9 procent is onbeslist’, zegt Savage, die verheugd is dat zijn tellingen gelijklopen met de nationale opniepeilingen. De bakkerij verkocht duizenden ‘referendumcupcakes’. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content