Bij een bombardement door de Navo in de Afghaanse provincie Paktia zijn acht mensen van eenzelfde gezin, onder wie zes kinderen, om het leven gekomen. Dat is vernomen van Afghaanse functionarissen. De door de Navo geleide ISAF-troepenmacht belooft de zaak te onderzoeken.

De woordvoerder van de regering van Paktia, in het oosten van Afghanistan, zegt dat Navo-troepen het bombardement uitvoerden. Een man, een vrouw en zes van hun kinderen lieten het leven. Een hoge veiligheidsbron in de hoofdstad Kaboel bevestigde de feiten.

Nachtelijke operaties

De nachtelijke operaties van de internationale coalitietroepen tegen woningen in Afghanistan zijn al lang een twistappel tussen de Afghaanse president Hamid Karzai en de NAVO-bondgenoten. Begin mei ontbood Karzai nog ISAF-bevelhebber John Allen en Ryan Crocker, de Amerikaanse ambassadeur in Kaboel, voor een "spoedvergadering" nadat volgens de president tientallen burgers omgekomen waren bij verschillende Navo-bombardementen.

De Afghaanse president dreigde er toen mee het strategisch partnerschapsakkoord op lange termijn dat de VS en Afghanistan hebben gesloten, te bevriezen als ISAF niet meer inspanningen deed om burgerslachtoffers te vermijden.

Navo-soldaten

In het zuiden van het landen kwamen dan weer vier soldaten van de Navo-missie zelf om bij explosies. De identiteit en nationaliteit van de slachtoffers werd niet vrijgegeven. In het gebied zijn de rebellen erg actief. De aanslag gebeurde met verschillende zelfgemaakte bommen. Over de precieze omstandigheden werd niet gecommuniceerd.

Dit jaar kwamen er al 169 Navo-soldaten om in Afghanistan. Sinds het begin van de oorlog, in 2001, gaat het om 3.016 slachtoffers. In het land zijn nog zo'n 130.000 buitenlandse gevechtseenheden gestationeerd, onder wie een 600-tal Belgen. De buitenlandse troepenmacht stuit vooral in het zuiden en oosten van het land op tegenstand van de taliban. (Belga/INM)

Bij een bombardement door de Navo in de Afghaanse provincie Paktia zijn acht mensen van eenzelfde gezin, onder wie zes kinderen, om het leven gekomen. Dat is vernomen van Afghaanse functionarissen. De door de Navo geleide ISAF-troepenmacht belooft de zaak te onderzoeken. De woordvoerder van de regering van Paktia, in het oosten van Afghanistan, zegt dat Navo-troepen het bombardement uitvoerden. Een man, een vrouw en zes van hun kinderen lieten het leven. Een hoge veiligheidsbron in de hoofdstad Kaboel bevestigde de feiten. Nachtelijke operaties De nachtelijke operaties van de internationale coalitietroepen tegen woningen in Afghanistan zijn al lang een twistappel tussen de Afghaanse president Hamid Karzai en de NAVO-bondgenoten. Begin mei ontbood Karzai nog ISAF-bevelhebber John Allen en Ryan Crocker, de Amerikaanse ambassadeur in Kaboel, voor een "spoedvergadering" nadat volgens de president tientallen burgers omgekomen waren bij verschillende Navo-bombardementen. De Afghaanse president dreigde er toen mee het strategisch partnerschapsakkoord op lange termijn dat de VS en Afghanistan hebben gesloten, te bevriezen als ISAF niet meer inspanningen deed om burgerslachtoffers te vermijden. Navo-soldaten In het zuiden van het landen kwamen dan weer vier soldaten van de Navo-missie zelf om bij explosies. De identiteit en nationaliteit van de slachtoffers werd niet vrijgegeven. In het gebied zijn de rebellen erg actief. De aanslag gebeurde met verschillende zelfgemaakte bommen. Over de precieze omstandigheden werd niet gecommuniceerd. Dit jaar kwamen er al 169 Navo-soldaten om in Afghanistan. Sinds het begin van de oorlog, in 2001, gaat het om 3.016 slachtoffers. In het land zijn nog zo'n 130.000 buitenlandse gevechtseenheden gestationeerd, onder wie een 600-tal Belgen. De buitenlandse troepenmacht stuit vooral in het zuiden en oosten van het land op tegenstand van de taliban. (Belga/INM)