NAVO-landen akkoord om te starten met terugtrekking uit Afghanistan

Joe Biden. © belga

De NAVO-landen zijn het eens om hun missie in Afghanistan af te bouwen, na de Amerikaanse beslissing om de troepen terug te trekken.

De dertig lidstaten gingen akkoord met de beslissing, tijdens een vergadering woensdagavond met de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. De terugtrekking begint op 1 mei. ‘We zijn van plan om de terugtrekking van alle Amerikaanse en Resolute Support-troepen afgerond te hebben binnen enkele maanden’, aldus de NAVO in een verklaring. Resolute Support is de naam van de huidige NAVO-missie in het land. De verdragsorganisatie stelt dat elke taliban-aanval tijdens deze terugtrekking, met een ‘krachtige reactie’ zal worden beantwoord.

De terugtrekking van de internationale troepen betekent volgens de alliantie niet dat een einde komt aan de relatie met Afghanistan. De NAVO spreekt eerder van een ‘nieuw hoofdstuk’. ‘Een duurzame vrede in Afghanistan heeft als basis een voortdurend, alomvattend en inclusief vredesakkoord dat een einde maakt aan geweld, de mensenrechten van alle Afghanen beschermt – vooral vrouwen, kinderen en minderheden -, de rechtstaat beschermt en verzekert dat Afghanistan nooit nog dient als een veilige haven voor terroristen.’

De beslissing komt een dag na het nieuws dat de Amerikaanse president Joe Biden de Amerikaanse soldaten voor 11 september uit Afghanistan zal terugtrekken. Die dag is symbolisch, want dan zal het twintig jaar geleden zijn dat de terreuraanslagen plaatsvonden die hebben geleid tot de Amerikaanse invasie.

Momenteel bevinden zich ongeveer 9.600 soldaten van 36 NAVO- en partnerlanden in Afghanistan, waaronder ook een zeventigtal Belgische. De internationale troepen trainen en adviseren de Afghaanse veiligheidsdiensten in hun strijd tegen extremisten zoals de taliban.

België

In een gezamenlijk persbericht na de ministeriële NAVO-vergadering zeggen minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en minister van Defensie Ludivine Dedonder dat België ervan overtuigd blijft dat een intra-Afghaans politiek akkoord de beste garantie is voor de stabiliteit van het land, met het oog op een geleidelijke heropbouw. Wilmès wijst erop dat de aankondiging van de terugtrekking, enkele dagen voor de Vredesconferentie over Afghanistan op 24 april in Istanboel, tot gevolg zou kunnen hebben dat de druk op de taliban vermindert. ‘Waardoor zij minder geneigd zouden kunnen zijn om een akkoord na te streven. Het is daarom van essentieel belang het vredesproces nog nauwlettender te volgen’, aldus de minister. De conferentie is erop gericht de taliban en de Afghaanse regering tot een akkoord te brengen.

‘Wij willen de verworvenheden van de afgelopen twee decennia niet in gevaar brengen’, aldus nog Wilmès. ‘Zo is er vooruitgang geboekt op het gebied van de rechten en vrijheden van het Afghaanse volk. Ik denk in het bijzonder aan vrouwen en kinderen. Wij zijn en blijven solidair met het Afghaanse volk. Maar onze relaties zullen afhangen van de mate waarin de autoriteiten zich inzetten voor dezelfde waarden en grondbeginselen als ons land.’

Terugtrekking Belgische troepen

België zette zich sinds 2003 binnen de coalitie al in, toen in de missie ISAF, die de huidige missie Resolute Support voorafging. ‘Tijdens de hele interventie van de coalitie in Afghanistan heeft de Belgische Defensie haar deel van de verantwoordelijkheid op zich genomen. Simultaan met de geplande terugtrekking van de Amerikaanse troepen, zal ook onze eigen terugtrekking beginnen’, aldus minister Dedonder. ‘In de komende weken en maanden zal worden begonnen met de ordelijke terugtrekking van onze troepen, vanaf maandag wordt daarover gecoördineerd met onze Duitse partner – met wie onze contingenten de afgelopen 6 jaar zijn ingezet in het kader van operatie Resolute Support. Ik hou eraan alle militairen te bedanken die sinds 2003 aan deze operatie hebben deelgenomen.’

Volgens Dedonder zal de operatie drie tot vier maanden duren, wat toelaat de terugtrekking af te ronden binnen de termijn die de bondgenoten woensdag hebben beslist.

Partner Content