Eind maart vertrok in Tripoli een boot met 72 vluchtelingen met bestemming het Italiaanse eiland Lampedusa. Onder hen vrouwen en kinderen maar ook politieke vluchtelingen.

Onderweg ging het mis. De boot sloeg op drift en de passagiers hadden geen eten of drinken. De Italiaanse kustwacht sloeg alarm en de inzittenden van de boot maakten contact met de bemanning van een NAVO-helikopter.

Volgens The Guardian weigerde de NAVO hulp te bieden. De boot bleef 16 dagen lang op drift in open water. Slechts 11 passagiers overleefden de helletocht. De 61 anderen kwamen om van honger en dorst.

Bidden
"Bij het ontwaken werden we iedere morgen geconfronteerd met meer lijken," zegt Abu Kurke, een overlevende. "We lieten de lichamen 24 uur liggen en gooiden ze dan overboord. Iedereen was aan het bidden of aan het sterven."

Vluchtelingenorganisaties vragen een onderzoek naar de dood van de vluchtelingen. De Verenigde Naties vragen een betere samenwerking tussen militaire en commerciële vaartuigen in de regio om rampen zoals deze te vermijden.

Wilde Westen
"De Middellandse Zee mag niet het Wilde Westen worden," zegt Laura Boldrini van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. "Wie op zee weigert om mensen te redden, mag niet ongestraft blijven."

The Guardian heeft zelf een onderzoek ingesteld naar het vliegdekschip van waar de NAVO-helikopter zou zijn vertrokken en kwam tot de vaststelling dat het zo goed als zeker om het Franse schip Charles de Gaulle gaat. De Franse autoriteiten ontkennen dat het schip zelfs maar in de buurt was op het ogenblik van de feiten.

Een woordvoerder van de NAVO zegt dat de alliantie geen gegevens heeft over dit incident. "De NAVO zal op zee altijd hulp bieden aan schepen in nood." (EE)

Eind maart vertrok in Tripoli een boot met 72 vluchtelingen met bestemming het Italiaanse eiland Lampedusa. Onder hen vrouwen en kinderen maar ook politieke vluchtelingen. Onderweg ging het mis. De boot sloeg op drift en de passagiers hadden geen eten of drinken. De Italiaanse kustwacht sloeg alarm en de inzittenden van de boot maakten contact met de bemanning van een NAVO-helikopter.Volgens The Guardian weigerde de NAVO hulp te bieden. De boot bleef 16 dagen lang op drift in open water. Slechts 11 passagiers overleefden de helletocht. De 61 anderen kwamen om van honger en dorst. Bidden "Bij het ontwaken werden we iedere morgen geconfronteerd met meer lijken," zegt Abu Kurke, een overlevende. "We lieten de lichamen 24 uur liggen en gooiden ze dan overboord. Iedereen was aan het bidden of aan het sterven."Vluchtelingenorganisaties vragen een onderzoek naar de dood van de vluchtelingen. De Verenigde Naties vragen een betere samenwerking tussen militaire en commerciële vaartuigen in de regio om rampen zoals deze te vermijden. Wilde Westen "De Middellandse Zee mag niet het Wilde Westen worden," zegt Laura Boldrini van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. "Wie op zee weigert om mensen te redden, mag niet ongestraft blijven." The Guardian heeft zelf een onderzoek ingesteld naar het vliegdekschip van waar de NAVO-helikopter zou zijn vertrokken en kwam tot de vaststelling dat het zo goed als zeker om het Franse schip Charles de Gaulle gaat. De Franse autoriteiten ontkennen dat het schip zelfs maar in de buurt was op het ogenblik van de feiten. Een woordvoerder van de NAVO zegt dat de alliantie geen gegevens heeft over dit incident. "De NAVO zal op zee altijd hulp bieden aan schepen in nood." (EE)