NAVO geeft Moskou donderdag antwoord, antwoord van Washington ‘serieuze diplomatieke weg vooruit’ (Blinken)

. © Getty Images

De NAVO zal zijn schriftelijk antwoord op de Russische eisen in verband met uitbreiding van het bondgenootschap en de terugtrekking van de NAVO-troepen uit Oost-Europa donderdag overhandigen. Het geschreven antwoord van de Verenigde Staten aan Rusland biedt ‘een serieuze diplomatieke weg vooruit, als Rusland dat wenst’, stelt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, geeft donderdag om 19.00 uur een persconferentie waarop hij dat antwoord, waarover de dertig lidstaten het eens zijn geraakt, uit de doeken zal doen.

Volgens diplomaten bevat het antwoord geen enkele cruciale toegeving aan Moskou.

De Noor zei dat het bondgenootschap opnieuw de wens heeft uitgesproken om een ‘politieke oplossing’ te vinden en moedigde Moskou aan de ‘weg van de diplomatie’ te kiezen.

Niettemin voegde hij eraan toe dat de NAVO bereid is bijkomende troepen te sturen naar de regio’s rond de Baltische en Zwarte Zee.

‘Er zijn ernstige meningsverschillen tussen de NAVO en Rusland, maar het is ook nodig om onze overeenstemmingen te vinden om een gewapend conflict te vermijden’, zei het hoofd van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Net zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei hij dat Oekraïne het recht heeft zelf zijn bondgenoten te kiezen. Aan dat principe zal de NAVO nooit morrelen, zegt Stoltenberg. Hij wil na een vraag van een journalist zelfs niet uitspreken dat Oekraïne de eerste jaren helemaal niet klaar is om toe te treden, terwijl dat volgens waarnemers evident is.

De NAVO stelt voor weer nauwer te gaan overleggen, zoals het bondgenootschap en de oude rivaal vroeger deden. Ook kunnen beide kampen opener worden over hun militaire kracht en manoeuvres en kunnen ze afspreken hun wapenarsenaal samen af te bouwen. Verder moet er bijvoorbeeld weer een onderlinge hotline komen voor noodgevallen. Dat is allemaal niet nieuw, erkent de Noor. Maar dat het zoals gewenst op papier is gezet, gedetailleerd en concreet, toont al een uitgestoken hand, hoopt hij.

‘Serieuze diplomatieke weg vooruit’ (Blinken)

Het geschreven antwoord van de Verenigde Staten aan Rusland biedt ‘een serieuze diplomatieke weg vooruit, als Rusland dat wenst’, stelt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag. Hij zegt klaar te zijn om de komende dagen met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov te praten. De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John Sullivan, overhandigde het schrijven aan de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko, meldt de Russische diplomatie.

Over de inhoud van de brief werd geen informatie verstrekt. Het antwoord zal ook niet openbaar worden gemaakt, stelt Blinken, maar is in zekere zin al bekend. ‘Zonder in te gaan op de details van het document, kan ik u zeggen dat het herhaalt wat Washington al weken en – in zekere zin – al jaren zegt: dat we het opendeurprincipe van de NAVO verdedigen.’ Oekraïne heeft het recht zelf zijn bondgenoten te kiezen, benadrukte de Amerikaanse buitenlandminister. Wel zei hij open te staan voor dialoog met Moskou.

.
.© Getty Images

Het schriftelijke antwoord van de Amerikaanse regering op de bezorgdheden van Moskou is volledig afgestemd met Oekraïne en de Europese bondgenoten, stelt de Amerikaanse buitenlandminister. ‘We hebben hun input gevraagd en verwerkt in de definitieve versie die aan Moskou overhandigd zal worden’, aldus de bewindsman. De NAVO heeft een eigen antwoord overgemaakt, dat in overeenstemming is met het schrijven van de Verenigde Staten. Het Amerikaanse antwoord moet het antwoord van de militaire verdragsorganisatie aanvullen.

Rusland heeft de NAVO en de Verenigde Staten de voorbije maand een ontwerpovereekomst aangeboden, waarin het Kremlin veiligheidsgaranties van Europa vraagt. Moskou eist een geschreven engagement dat Oekraïne en Georgië geen lid van de NAVO zullen worden. Ook vraagt Moskou een terugtrekking van troepen en bewapening van de NAVO uit landen van Oost-Europa, die na 1997 tot de NAVO zijn toegetreden.

Maar Washington en de westerse militaire alliantie hebben Rusland laten weten dat ze daar niets voor voelen, melden diplomaten. De NAVO en de Verenigde Staten vrezen een Russische inval in Oekraïne. De opbouw van Russische troepen aan de Oekraïense grens wordt gezien als een middel om de druk op te voeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content