NAVO-chef herinnert premier Michel aan belofte niet te snoeien in Defensie

NAVO-chef Stoltenberg herinnert premier Michel aan belofte om niet te snoeien in Defensie © BELGA

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van NAVO, herrinert premier Charles Michel (MR) aan de engagementen van België om niet verder te besparen op Defensie.

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft premier Charles Michel (MR) herinnerd aan de engagementen van België en de andere NAVO-bondgenoten om niet verder te besparen op defensie en indien mogelijk zelfs extra te investeren. Dat heeft Stoltenberg gezegd in een gesprek met Belga. De Noor biedt België ook hulp aan bij de ‘harde keuzes’ over de toekomst van ons leger.

Op de NAVO-top in Wales in september spraken de 28 bondgenoten af om verdere defensiebesparingen te stoppen en bijkomend te investeren richting 2 procent van het bbp naarmate de economie weer aantrekt. Nauwelijks een maand later besloot de nieuwe regering met N-VA, MR, CD&V en Open VLD echter om de komende jaren nog eens zwaar te snijden in de legerbudgetten.

‘Slimme uitgaven’

‘Het nakomen van de afspraken van Wales’ vormde dan ook een ‘belangrijke boodschap’ van Stoltenberg bij zijn eerste ontmoeting met premier Michel en ministers Didier Reynders (Buitenlandse Zaken) en Steven Vandeput (Defensie), op de ambtswoning van de premier.

‘Ik ben sterk voorstander van slimmere uitgaven en een efficiëntere organisatie van onze strijdkrachten. Maar op lange termijn is het niet mogelijk om tot in het oneindige meer te doen met minder’, waarschuwt Stoltenberg. Al toonde de Noor zich ook dankbaar voor wat ons land wel doet, onder meer verwijzend naar de jarenlange aanwezigheid in Afghanistan en de inzet van de Belgische F-16’s in verschillende NAVO-operaties. Gezien de budgettaire krapte reikt de NAVO België trouwens de hand bij de ‘harde keuzes en moeilijke beslissingen die in het verschiet liggen over de manier waarop het Belgisch leger gestructureerd moet worden’, vervolgde Stoltenberg.

Samenwerken

Concrete aanbevelingen voor België wilde Stoltenberg niet kwijt. ‘Het is aan onze militaire experten om zich daar grondig over te buigen. Maar het hele idee is zeker dat kleine landen niet in staat zijn om alle militaire capaciteiten aan te houden, dus ze moeten samenwerken. België heeft dat al gedaan met Nederland op vlak van zijn marine bijvoorbeeld. In welke mate dat ook mogelijk is op andere vlakken weet ik zo niet, het is te vroeg om dat te zeggen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content