Navo-bevelhebber Philip Breedlove zei dat de afgelopen twee dagen is waargenomen hoe Russische tanks, luchtverdedigingssystemen, artillerie en strijdkrachten het land zijn binnengekomen. 'We hebben geen duidelijk zicht op hun aantal', zei Breedlove in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. 'We hebben verschillende colonnes gezien'.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldden dat 43 militaire vrachtwagens zonder nummerplaat de grens met Oekraïne zijn overgestoken, en in de richting van Donetsk zijn gereden.

Strijden

Oekraïne had vrijdag al gesignaleerd dat Russische tanks en troepen het land binnengekomen waren. Kiev betreurt de schending van het vredesprotocol.

Minister van Defensie Stepan Poltorak zegt dat zijn land zich voorbereidt op de strijd. 'We merken een versterking aan de zijde van de terroristische groeperingen en Rusland op', aldus Poltorak. Met de terroristische groeperingen bedoelt Poltorak de pro-Russische opstandelingen. 'We zien de troepenbewegingen, we weten waar ze zich bevinden en we verwachten onvoorspelbaar gedrag van hun kant. Onze voornaamste taak is ons voor te bereiden op de strijd, en dat doen we.'

Spoedberaad

Op vraag van de Verenigde Staten komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om 20.30 uur Belgische tijd in spoed bijeen om zich te beraden over de nieuwe ontwikkelingen.

De Britse omroep BBC meldt dat Rusland ontkent dat het troepen in Oost-Oekraïne heeft om de pro-Russische separatisten bij te staan, maar dat de rebellen wel toegeven dat ze geholpen worden door 'vrijwilligers'.

Navo-bevelhebber Philip Breedlove zei dat de afgelopen twee dagen is waargenomen hoe Russische tanks, luchtverdedigingssystemen, artillerie en strijdkrachten het land zijn binnengekomen. 'We hebben geen duidelijk zicht op hun aantal', zei Breedlove in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. 'We hebben verschillende colonnes gezien'.Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldden dat 43 militaire vrachtwagens zonder nummerplaat de grens met Oekraïne zijn overgestoken, en in de richting van Donetsk zijn gereden. Oekraïne had vrijdag al gesignaleerd dat Russische tanks en troepen het land binnengekomen waren. Kiev betreurt de schending van het vredesprotocol. Minister van Defensie Stepan Poltorak zegt dat zijn land zich voorbereidt op de strijd. 'We merken een versterking aan de zijde van de terroristische groeperingen en Rusland op', aldus Poltorak. Met de terroristische groeperingen bedoelt Poltorak de pro-Russische opstandelingen. 'We zien de troepenbewegingen, we weten waar ze zich bevinden en we verwachten onvoorspelbaar gedrag van hun kant. Onze voornaamste taak is ons voor te bereiden op de strijd, en dat doen we.' Op vraag van de Verenigde Staten komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om 20.30 uur Belgische tijd in spoed bijeen om zich te beraden over de nieuwe ontwikkelingen.De Britse omroep BBC meldt dat Rusland ontkent dat het troepen in Oost-Oekraïne heeft om de pro-Russische separatisten bij te staan, maar dat de rebellen wel toegeven dat ze geholpen worden door 'vrijwilligers'.