Navalny: ‘Schop Russische oligarchen uit de EU’

Aleksej Navalny © AFP

Aleksej Navalny heeft de Europese Unie opgeroepen een nieuwe strategie tegenover Rusland te ontwikkelen, waarbij de Russische staat moet aangepakt worden als ‘een bende criminelen’. Volgens de Kremlincriticus moet Europa sancties treffen die gericht zijn op het geld van oligarchen die dicht staan bij president Vladimir Poetin.

Navalny nam vrijdag deel aan een debat in de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe strategie in de communicatie van de EU met Rusland, met een duidelijk onderscheid. ‘Het Russische volk moet worden verwelkomd en warm worden behandeld. De Russische staat moet worden behandeld als een bende criminelen’, aldus Navalny via videoconferentie.

‘Dat klinkt misschien radicaal, maar vanuit mijn standpunt is dat een heel goede definitie van wat ze zijn. Ze zijn een bende criminelen.’ Hij stelde dat Europese sancties moeten gericht zijn op het echte geld. Volgens hem heeft het geen zin om ‘kolonels, generaals te bestraffen die niet veel reizen en geen goederen of bankrekeningen in Europa hebben. De belangrijkste vraag is waarom zij mensen vergiftigen, doden en verkiezingen vervalsen’, aldus Navalny. Het antwoord is volgens hem geld. ‘De Europese Unie moet zich richten op het echte geld, op de oligarchen, niet enkel de oude maar de nieuwe, leden van de naaste kring van Poetin.’

‘Feest in de straten’

Navalny noemde ook twee oligarchen bij naam: Alisjer Oesmanov en Roman Abramovitsj. ‘Zolang de jachten van Oesmanov blijven liggen in Barcelona of Monaco, zal niemand in Rusland of het Kremlin de Europese sancties ernstig nemen. Als de Russen zien dat Oesmanov en Abramovitsj uit Europa worden geschopt, zal er feest zijn in de Russische straten.’

Oppositiepoliticus Ilja Jasjin, die net als oppositiefiguren Vladimir Koera-Moerza en Vladimir Milov deelnam aan het debat, trad hem daarin bij. ‘Economische sancties treffen iedereen en worden gebruikt als propaganda. Op die manier spelen jullie Poetin in de kaart. Wanneer gerichte sancties worden getroffen, raken Poetin zijn bondgenoten getroffen’, aldus Jasjin. De vier wezen ook op de parlementsverkiezingen in Rusland, die moeten plaatsvinden in september volgend jaar. Navalny noemde die stembusgang cruciaal, ook al is hij ervan overtuigd dat die zullen worden vervalst. ‘Nu is het recht om deel te nemen belangrijker’, zei hij. ‘Als mensen worden uitgesloten van deelname, mogen de resultaten niet worden erkend.’ Navalny werd in augustus dit jaar het slachtoffer van vergiftiging. Tests toonden aan dat hij was vergiftigd door een zenuwgas van de Novitsjok-soort, een stof die door Sovjet-specialisten voor militaire doeleinden was ontworpen. Navalny beschuldigde Vladimir Poetin er rechtstreeks van achter zijn vergiftiging te zitten, een beschuldiging die werd ontkend door Moskou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content