Navajo-Indianen verzetten zich tegen ziekmakende uraniummijnen

Tsosie is het hoofd van de inheemse Navajostam. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het inheemse Navajovolk verzet zich in New Mexico tegen de heropleving van de vervuilende uraniummijnindustrie. De komende jaren zullen vier mijnbedrijven hun projecten opstarten in de derde armste staat van de VS.

Het reservaat van de Navajonatie is nog steeds een landschap vol hopen radioactief afval. Een overblijfsel van de bloeiperiode van de uraniumindustrie tijdens de Koude Oorlog. Nu de kernsector onder tekorten lijdt, wordt de schadelijke mijnindustrie weer opgestart.

Een van de projecten is de controversiële Roca Hondamijn op Mount Taylor. Dat gebied is heilige grond voor de Navajo- en Pueblovolkeren van het zuidwesten van de VS.

Radioactief gras

Heiligschennis is echter niet de enige reden waarom de inheemse bevolking steigert. De vroegere uraniumindustrie heeft hen opgezadeld met besmette gronden waarop het vee moet grazen, het grondwater is vervuild en huizen werden gebouwd uit radioactief materiaal afkomstig van de verlaten fabrieken. Als reactie op de grote vervuiling, verbood de Navajonatie dan ook vanaf 2005 het transport van uranium via de reservaten.

Daarnaast lijden inwoners en ex-mijnwerkers aan verschillende aandoeningen die door onder andere het giftige radon – een radioactief gas dat in de mijnen en zelfs woningen wordt aangetroffen – worden veroorzaakt. Het gaat hierbij om nierziektes, ademhalingsproblemen en allerlei soorten kanker.

Economische bloei

Maar hoewel het merendeel zich verzet tegen de toekomstige projecten, hebben vele Navajoleiders dollartekens in de ogen. De vier geplande projecten zouden tot 1.000 jobs creëren en miljoenen dollars aan belastinginkomsten genereren. Een mogelijke economische bloei is welkom in een gebied dat sinds de exit van de uraniumindustrie enorm is verarmd.

Een aantal Navajoprominenten keurde een wetsvoorstel goed, dat een bedrijf toelaat een demonstratieproject op te bouwen. Dat project zou uraniumertsen uit het Church Rockgebied halen, een voormalige uraniummijn waar een dambreuk in het verleden 1.100 ton radioactief deed vrijkomen in de Puercorivier.

De globale groei van de kernindustrie leidt tot een tekort aan uranium en een vraag naar de heropleving van de sector, ten koste van de lokale bevolking. Volgens een rapport van de World Nuclear Association (WNA) van januari 2014, zijn er 435 kernreactoren ter wereld momenteel in werking, wordt aan 71 reactoren gewerkt, zijn er 172 gepland en nog eens 312 voorgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content