Volgens de prognoses haalt de 43-jarige Duda in de tweede ronde 53 procent van de stemmen, uittredend president Bronislaw Komorowski moet het bijgevolg met slechts 47 procent stellen. Hoewel het slechts om prognoses gaat, heeft Komorowski zijn nederlaag al toegeven. Hij feliciteerde ook zijn uitdager Andrzej Duda, die op 6 augustus officieel zal aantreden als president van Polen.

Duda is lid van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (Prawo i Sprawiedliwosc, PiS), de partij van wijlen president Lech Kaczynski. Hij was naar de kiezer getrokken met de belofte om de pensioenleeftijd te verlagen van 67 naar 65 jaar. Ook beloofde het Europees parlementslid om de belastingen te verlagen en om maatregelen te nemen die de Poolse bedrijven beter beschermen.

Duda was met dat programma twee weken geleden al als de verrassende winnaar uit de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gekomen. Hij haalde toen 34,76 procent van de stemmen, tegenover 33,77 procent voor Komorowski. De opkomst voor de tweede ronde van de Poolse presidentsverkiezingen lag op 56,1 procent. (Belga/TE)

Volgens de prognoses haalt de 43-jarige Duda in de tweede ronde 53 procent van de stemmen, uittredend president Bronislaw Komorowski moet het bijgevolg met slechts 47 procent stellen. Hoewel het slechts om prognoses gaat, heeft Komorowski zijn nederlaag al toegeven. Hij feliciteerde ook zijn uitdager Andrzej Duda, die op 6 augustus officieel zal aantreden als president van Polen. Duda is lid van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (Prawo i Sprawiedliwosc, PiS), de partij van wijlen president Lech Kaczynski. Hij was naar de kiezer getrokken met de belofte om de pensioenleeftijd te verlagen van 67 naar 65 jaar. Ook beloofde het Europees parlementslid om de belastingen te verlagen en om maatregelen te nemen die de Poolse bedrijven beter beschermen. Duda was met dat programma twee weken geleden al als de verrassende winnaar uit de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gekomen. Hij haalde toen 34,76 procent van de stemmen, tegenover 33,77 procent voor Komorowski. De opkomst voor de tweede ronde van de Poolse presidentsverkiezingen lag op 56,1 procent. (Belga/TE)