NASA ziet recordaantal mensen kandideren voor job als astronaut

NASA © Reuters

Nooit tevoren heeft de NASA zoveel kandidaturen ontvangen van mensen die astronaut willen worden, zo maakte het Amerikaanse ruimtevaartbureau vrijdag bekend.

De NASA ontving naar eigen zeggen meer dan 18.300 cv’s, zowat drie keer meer dan bij de vorige oproep tot kandidaten in 2011 en ruim boven het vorige uit 1978 daterende record van 8.000 “hopefuls”.

De termijn om bij de NASA aan te kloppen liep donderdag af, na op 14 december te zijn begonnen. Een van de voorwaarden is Amerikaans staatsburger zijn. Men moet ook een diploma van minstens baccalaureaat hebben in domeinen als ingenieurswetenschappen, biologie, fysica, computerwetenschappen of wiskunde. Voorts dienen kandidaten daarin drie jaar beroepservaring te hebben of 1.000 uren als piloot te hebben gevlogen.

Bovendien moeten de gegadigden medisch geschikt zijn, geen hoogtevrees hebben en zich kunnen instellen op “verre en lange reizen”.

“Het verrast ons helemaal niet dat zoveel Amerikanen met zo verscheidene levenslopen erbij willen zijn als wij onze reis naar Mars voorbereiden”, zei NASA-hoofd Charles Bolden. Die was in 1992 gezagvoerder van Dirk Frimout toen die de eerste Belg in de ruimte werd, niet als beroepsastronaut maar als wetenschapper.

Na een maandenlange selectieprocedure zal de NASA midden 2017 de namen van acht tot veertien gelukkigen bekendmaken. Zij krijgen dan een opleiding van twee jaar, met onder andere lessen Russisch teneinde te kunnen samenwerken in het Internationaal Ruimtestation ISS.

Sinds eind jaren 50 heeft de NASA meer dan 300 astronauten aangeworven. Het huidige korps telt er 47. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content