Nancy Pelosi hamert op budgettair luik na goedkeuring Trumpcare in Huis

Democrate Nancy Pelosi tijdens haar persconferentie na de goedkeuring van Trumpcare in het Huis van Afgevaardigden, 4 mei 2017. © Reuters

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden stemden voor Trumpcare zonder dat het Congressional Budget Office zich over de kosten en gevolgen heeft kunnen buigen. Volgens minderheidsleider Nancy Pelosi van de Democraten is dit geen toeval.

Het feit dat de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden voor de ziekteverzekeringswet van president Donald Trump hebben gestemd zonder dat het Congressional Budget Office zich over de kosten en gevolgen van die zogenaamde Trumpcare heeft kunnen buigen, toont aan dat ze doodsbang zijn dat het publiek te weten komt wat de gevolgen zullen zijn van hun plan om de Amerikanen met reeds bestaande medische problemen in de koude te zetten. Zo reageert minderheidsleider Nancy Pelosi donderdag op de goedkeuring van Trumpcare in het Huis.

“De Republikeinen zullen dit morele gedrocht op hun voorhoofd getatoeëerd hebben, en de Amerikanen zullen hen verantwoordelijk achten”, aldus Pelosi. “Van in het begin betekende Trumpcare hogere gezondheidskosten, 24 miljoen hardwerkende Amerikanen die hun ziekteverzekering verliezen, een verpletterde leeftijdstaks en het stelen van Medicare. Met elke week die voorbij gaat, hebben Republikeinen hun wet enkel maar meer kostelijk en wreder gemaakt voor de Amerikaanse gezinnen.”

De Republikeinen zullen dit morele gedrocht op hun voorhoofd getatoeëerd hebben, en de Amerikanen zullen hen verantwoordelijk achten.

Nancy Pelosi, minderheidsleider.

De Democrate ziet in de nieuwe ziekteverzekeringswet “een schrikwekkende toekomst voor gezinnen die betaalbare, betrouwbare gezondheidszorg het meeste nodig hebben”. Ze verwijst zo naar de slechtere dekking in Trumpcare voor mensen die een reeds bestaande aandoening hebben. “Ze zullen ingedeeld worden in hogerisicogroepen, waar ze zullen moeten afrekenen met hoge kosten, een slechtere dekking en beperkte gezondheidszorg.”

Volgens een analyse van consultingbureau Avalere Health zou de 23 miljard dollar die in de wettekst is opgenomen voor mensen met dergelijke aandoening slechts voldoende zijn voor de dekking van 110.000 Amerikanen. Dat is 5 procent van de 2,2 mensen met een chronische bestaande aandoening die vandaag verzekerd zijn, aldus NBC News.

De goedkeuring van de wet door het Huis wordt gezien als een overwinning voor president Trump, die er eindelijk in geslaagd is om de verschillende stromingen binnen zijn Republikeinse partij achter zich te krijgen. De wet moet wel nog gestemd worden in de Senaat, waar minstens 60 van de 100 senatoren voor moeten stemmen.

Partner Content