Aan het INF-verdrag tussen de VS en Rusland kwam vrijdag officieel een einde. Het verdrag verbood onder meer het bezit en de productie van kernraketten voor de middellange afstand.

Het Intermediate Range Nuclear Forces-verdrag dateerde uit 1987.

Volgens defensieminister Mark Esper zijn de Amerikanen in 2017 begonnen met onderzoek naar de nieuwe raketsystemen, waarbij ze wel binnen de grenzen van het INF-verdrag bleven. Het onderzoek was een antwoord op het niet-naleven van dat verdrag door Rusland, aldus Esper. De focus lag op 'mobiele, conventionele, grond-lucht-, kruis- en ballistische' raketssystemen.

Functionarissen bij het Pentagon onderstrepen dat het om een conventioneel raketsysteem gaat, en niet om een nucleair.

Maar experts stellen dat het technisch eenvoudig is om van een conventioneel systeem een nucleair te maken, omdat alleen de explosieve ladingen verwisseld moeten worden.

Esper gaf Moskou nog eens de verantwoordelijkheid voor het einde van het INF-verdrag. Hij sprak over 'systematische en herhaalde schendingen van het verdrag gedurende verschillende jaren en tijdens verschillende Amerikaanse presidentschappen.'

Trump ondertekent begroting voor komende twee jaar

Trump heeft vrijdag een begroting voor de komende twee jaar ondertekend die onder meer het schuldenplafond tot midden 2021 opschort. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De wet kreeg donderdag groen licht in de Senaat, een week nadat de tekst ook al door het Huis van Afgevaardigden was geraakt.

De begroting van 2.700 miljard dollar kwam tot stand na onderhandelingen tussen Trump en vertegenwoordigers van zowel de Republikeinen als de Democraten. Nu ze is goedgekeurd, vermindert ze de kans op een zogenaamde 'government shutdown', waarbij de federale overheidsdiensten grotendeels worden stilgelegd, op 30 september. Om een dergelijke sluiting te definitief te vermijden, moeten het Huis en de Senaat het nog eens raken over tientallen concrete financieringswetten.

Met de nieuwe begroting wordt nu onder meer het schuldenplafond opgeschort tot ruim na de presidentsverkiezingen in 2020. Als die maatregel niet was genomen, dan dreigde de Amerikaanse overheid mogelijk niet meer in staat zijn om haar rekeningen te betalen.

In de begroting wordt verder afgesproken om flink meer geld uit te geven, zowel aan het leger als aan andere overheidsdiensten. In de Senaat stemde bijna de helft van de Republikeinen tegen de begrotingswet, omdat zij vinden dat het overheidstekort te sterk oploopt.

Aan het INF-verdrag tussen de VS en Rusland kwam vrijdag officieel een einde. Het verdrag verbood onder meer het bezit en de productie van kernraketten voor de middellange afstand. Het Intermediate Range Nuclear Forces-verdrag dateerde uit 1987. Volgens defensieminister Mark Esper zijn de Amerikanen in 2017 begonnen met onderzoek naar de nieuwe raketsystemen, waarbij ze wel binnen de grenzen van het INF-verdrag bleven. Het onderzoek was een antwoord op het niet-naleven van dat verdrag door Rusland, aldus Esper. De focus lag op 'mobiele, conventionele, grond-lucht-, kruis- en ballistische' raketssystemen. Functionarissen bij het Pentagon onderstrepen dat het om een conventioneel raketsysteem gaat, en niet om een nucleair. Maar experts stellen dat het technisch eenvoudig is om van een conventioneel systeem een nucleair te maken, omdat alleen de explosieve ladingen verwisseld moeten worden. Esper gaf Moskou nog eens de verantwoordelijkheid voor het einde van het INF-verdrag. Hij sprak over 'systematische en herhaalde schendingen van het verdrag gedurende verschillende jaren en tijdens verschillende Amerikaanse presidentschappen.'Trump ondertekent begroting voor komende twee jaarTrump heeft vrijdag een begroting voor de komende twee jaar ondertekend die onder meer het schuldenplafond tot midden 2021 opschort. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De wet kreeg donderdag groen licht in de Senaat, een week nadat de tekst ook al door het Huis van Afgevaardigden was geraakt. De begroting van 2.700 miljard dollar kwam tot stand na onderhandelingen tussen Trump en vertegenwoordigers van zowel de Republikeinen als de Democraten. Nu ze is goedgekeurd, vermindert ze de kans op een zogenaamde 'government shutdown', waarbij de federale overheidsdiensten grotendeels worden stilgelegd, op 30 september. Om een dergelijke sluiting te definitief te vermijden, moeten het Huis en de Senaat het nog eens raken over tientallen concrete financieringswetten. Met de nieuwe begroting wordt nu onder meer het schuldenplafond opgeschort tot ruim na de presidentsverkiezingen in 2020. Als die maatregel niet was genomen, dan dreigde de Amerikaanse overheid mogelijk niet meer in staat zijn om haar rekeningen te betalen. In de begroting wordt verder afgesproken om flink meer geld uit te geven, zowel aan het leger als aan andere overheidsdiensten. In de Senaat stemde bijna de helft van de Republikeinen tegen de begrotingswet, omdat zij vinden dat het overheidstekort te sterk oploopt.