Na Versailles ook het Louvre in de ban van de meubelvervalsingen?

Het Louvre in Parijs. © AFP
Piet Swimberghe

Nadat deze zomer er zoveel te doen was over valse meubels in het kasteel van Versailles, zou er nu een nieuwe affaire in de maak zijn rond een meubel dat op vraag van het Louvre werd geklasseerd, maar vals zou zijn.

De top van de Franse kunst- en antiekhandel is in paniek, want amper enkele dagen voor de opening van de beroemde Biennale des Antiquaires (10 tot 18 september), lijkt er weer een affaire uit te barsten rond een vals antiek meubel. Dit is nooit eerder gezien.

Het kunstmagazine Connaissance des Arts maakte de zaak zopas bekend, waarbij een oud-conservator van het Louvre zou zijn betrokken die in 2009 een meubel ophemelde tot ‘historisch monument’, na de aanvraag voor een exportvergunning. Het zou gaan om een meubel van zeer hoge historische waarde. Dat is althans wat men dacht. Het gaat om een commode toegeschreven aan de beroemde ebenist A.J.Oppenordt (1639-1715) en de wapens dragen van de familie Colbert. Er zou zich een gelijkaardig meubel bevinden in de vermaarde Wallace Collection in Londen. Het meubel werd aangeboden voor een bedrag van 10 miljoen euro. Men heeft in 2009 getracht deze som bijeen te brengen, wat uiteindelijk niet is gelukt. Misschien maar best ook, want het vermoeden groeit dat het om een vervalsing gaat.

Valse meubels in Versailles

Eerder deze zomer stond de Parijse handel al in rep en roer door een andere affaire waarbij twee grote antiekhuizen zouden betrokken zijn, de Galerie Kraemer en Aaron. In deze affaire werden verschillende mensen aangehouden, waaronder expert Bill Pallot die van een internationale naam en faam genoot. Zij zouden betrokken zijn bij de verkoop van valse antieke stoelen aan het kasteel van Versailles. De Franse pers suggereert dat ook andere belangrijke kastelen in deze affaire zouden kunnen betrokken zijn. Beide galeries nemen niet langer deel aan de Biennale.

Vorig jaar was er dan weer een ander geval van meubelvervalsing, de affaire-Jean Lupu, die niet alleen aan officiële instanties verkocht, maar ook heel wat doorspeelde aan privéverzamelaars die zelden klacht hebben neergelegd, omdat ze slechte publiciteit liever vermijden. Deze zaken worden op de voet gevolgd door de “Office Central de lutte contre le trafic de biens culturels” (OCBC) die, naar verluidt, erg grondig te werk gaat.

Het hele verhaal is sowieso een klap voor de Parijse handel die het niet voor de wind gaat. Zo verhuizen heel wat gereputeerde huizen naar Londen en New York, sluit het Louvres des Antiquaires de deuren en daalt ook de belangstelling voor de beroemde Puces van Parijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content