Na Merkel kondigt ook Seehofer (CSU) politiek afscheid aan

Angela Merkel. De kanselier wordt belaagd door de rechtse CSU, maar is nog niet uitgeteld. © BelgaImage

Horst Seehofer, de huidige voorzitter van de Beierse CSU – zusterpartij van Merkels CDU – en Duits minister van Binnenlandse Zaken, gaat zich volgend jaar niet meer kandidaat stellen als voorzitter van zijn partij. Hij neemt ook afscheid als minister.

Zijn politieke carrière lijkt hiermee definitief ten einde. De 69-jarige Seehofer buigt voor de interne druk vanuit de partij, die slecht scoorde bij de jongste verkiezingen.

Volgens Seehofer is 2019 ‘het jaar van de vernieuwing’ voor de CSU. Begin volgend jaar zullen de christen-democraten op een speciaal partijcongres een nieuwe voorzitter kiezen.

Wanneer Seehofer precies afscheid zal nemen als minister van Binnenlandse Zaken, ligt nog open. Maar hij zou wel al laten uitschijnen hebben dat hij zonder het voorzitterschap ook geen minister wil blijven.

De druk op Seehofer om zijn verantwoordelijkheid op te nemen voor de slechte verkiezingsresultaten, was groot. Sinds vorig jaar klinkt het gemor bij de basis steeds luider. Seehofer zelf legde zondagavond geen verklaringen af. Pas in de loop van volgende week zal hij communiceren, klonk het.

De grootste kanshebber om Seehofer op te volgen als voorzitter van de CSU, lijkt de 51-jarige Markus Söder, de minister-president van Beieren. Of hij die functie zal combineren met die van minister van Binnenlandse Zaken in Berlijn, zoals Seehofer deed, is niet bekend.

Pas enkele weken geleden kondigde ook Duits bondskanselier Angela Merkel haar afscheid aan als voorzitter van de CDU. Zij zou wel bondskanselier blijven van de federale regering, die een mandaat heeft tot 2021.

Dat zal dus zonder Seehofer zijn, met wie het regelmatig botste over de aanpak van het migratiethema. Recentelijk was er dan de rel rond Maassen, de chef van de Duitse inlichtingendienst. Die moest aftreden nadat hij het extreem-rechtse geweld in Chemnitz minimaliseerde, maar Seehofer bleef de man steunen.

Bij de jongste deelstaatverkiezingen in Beieren verloor de CSU 10 procentpunt. De partij was jarenlang oppermachtig in het rijke Beieren, maar verloor zijn absolute meerderheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content