Republikein Steve Scalise geen kandidaat Huis-voorzitter meer

Steve Scalise op woensdag. © Getty Images

De Republikein Steve Scalise heeft zijn kandidatuur voor voorzitter van het Huis van Afgevaardigden ingetrokken. Dat zei hij donderdag nadat hij er niet in geslaagd was voldoende steun te krijgen binnen zijn eigen partij.

Om gekozen te worden voor het op twee na belangrijkste ambt in het land, na de president en de vicepresident, is een absolute meerderheid nodig onder de aanwezige leden van het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hebben slechts een zeer kleine meerderheid, dus bleek een handvol tegenstanders genoeg om de kandidatuur van Scalise te blokkeren. 

Scalise werd woensdag door zijn parlementaire fractie achter gesloten deuren tot kandidaat verkozen, maar de uitslag van de stemming was toen al uiterst nipt. De aartsconservatieve politicus zegevierde met 113 stemmen voor en 99 tegen zijn partijrivaal Jim Jordan, die wordt beschouwd als een volgeling van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

De vorige voorzitter, Kevin McCarthy, werd vorige week weggestemd. Zonder een voorzitter kan er geen nieuwe wetgeving worden aangenomen in het Huis, bijvoorbeeld om een sluiting van de overheid door gebrek aan financiering (shutdown) af te wenden.

(Lees verder onder de preview)

 De 58-jarige Scalise uit Louisiana was lang de rechterhand van McCarthy. Hij wordt momenteel behandeld voor bloedkanker, maar stelde zich toch snel kandidaat om McCarthy op te volgen. Scalise haalde in 2002 de krantenkoppen met een toespraak voor een groep blanke supremacisten, waarvoor hij zich later verontschuldigde. Hij heeft een duidelijk conservatief profiel, zo is hij bijvoorbeeld tegenstander van bijvoorbeeld abortus.

Partner Content