Dat Iran en de internationale gemeenschap eerder deze week een akkoord gesloten hebben over het nucleaire, verandert niets aan de Iraanse houding tegenover "een arrogante Amerikaanse regering", noch aan zijn steun aan zijn "vrienden" in de regio. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei, Iraans hoogste leider, gezegd.

"De islamitische republiek van Iran blijft steun verlenen aan zijn vrienden in de regio, zoals de onderdrukte volkeren in Palestina, Jemen, het Syrische en Iraakse volk en zijn regering, Bahrein, en de oprechte strijders van het verzet in Libanon en Palestina", aldus Khamenei in een toespraak tijdens een gebed ter gelegenheid van het Suikerfeest.

Geen enkele dialoog

Tijdens zijn toespraak beklemtoonde Khamenei dat zijn land "geen enkele dialoog heeft met de Verenigde Staten over internationale, regionale of bilaterale kwesties. Enkele keren, zoals in het geval van de nucleaire kwestie, hebben we met de Amerikanen onderhandeld op basis van onze belangen."

Dinsdag bereikte de zogenaamde 5+1-groep (VS, Rusland, China, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland) een akkoord met Iran, dat moet garanderen dat het kernprogramma van Iran enkel civiele doeleinden dient en dat Teheran geen kernwapens kan ontwikkelen. Als de islamitische republiek de engagementen respecteert, zullen de VS en de EU hun sancties vanaf het eerste semester van volgend jaar geleidelijk afbouwen. Het Iraanse parlement en het Amerikaanse Congres moeten het akkoord nog stemmen. (Belga/TE)

Dat Iran en de internationale gemeenschap eerder deze week een akkoord gesloten hebben over het nucleaire, verandert niets aan de Iraanse houding tegenover "een arrogante Amerikaanse regering", noch aan zijn steun aan zijn "vrienden" in de regio. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei, Iraans hoogste leider, gezegd. "De islamitische republiek van Iran blijft steun verlenen aan zijn vrienden in de regio, zoals de onderdrukte volkeren in Palestina, Jemen, het Syrische en Iraakse volk en zijn regering, Bahrein, en de oprechte strijders van het verzet in Libanon en Palestina", aldus Khamenei in een toespraak tijdens een gebed ter gelegenheid van het Suikerfeest. Tijdens zijn toespraak beklemtoonde Khamenei dat zijn land "geen enkele dialoog heeft met de Verenigde Staten over internationale, regionale of bilaterale kwesties. Enkele keren, zoals in het geval van de nucleaire kwestie, hebben we met de Amerikanen onderhandeld op basis van onze belangen." Dinsdag bereikte de zogenaamde 5+1-groep (VS, Rusland, China, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland) een akkoord met Iran, dat moet garanderen dat het kernprogramma van Iran enkel civiele doeleinden dient en dat Teheran geen kernwapens kan ontwikkelen. Als de islamitische republiek de engagementen respecteert, zullen de VS en de EU hun sancties vanaf het eerste semester van volgend jaar geleidelijk afbouwen. Het Iraanse parlement en het Amerikaanse Congres moeten het akkoord nog stemmen. (Belga/TE)