Het Kamerlid deed dat men enige zin voor provocatie. Als Madrid zijn logica doortrekt, dan moet het nu ook maar de Belgische ambassadeur wegsturen, luidde het.

Luykx kreeg daarop luid applaus van zijn fractie.

Diplomatieke rel

Spanje liet dinsdagavond weten de diplomatieke banden met Vlaanderen te verbreken. De Vlaamse vertegenwoordiger in Spanje verliest zijn diplomatiek statuut en Spanje zal geen nieuwe vertegenwoordiger accrediteren.

Aanleiding zijn uitspraken van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans over de Catalaanse kwestie en een speech die Peumans recent nog hield bij de opening van een fototentoonstelling. Daarbij verwees Madrid naar een vergelijking die Peumans zou hebben gemaakt met Bosnië, al sprak Peumans dat laatste tegen.

In het Vlaams parlement had minister-president Geert Bourgeois nog aangekondigd dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de Spaanse ambassadeur zou uitnodigen om tekst en uitleg te vragen. Bij monde van zijn woordvoerder ontkende de minister echter snel dat hij niet van plan was de ambassadeur op het matje te roepen.

Brief

In de Kamer benadrukte minister Reynders donderdag het belang dat hij hecht aan de vrijheid van parlementsleden, maar dat het niet zijn rol is commentaar te geven op uitspraken van de voorzitter van een deelstaatparlement.

Hij gaf wel aan contact te hebben gehad met minister-president Bourgeois. Ze kwamen overeen dat Bourgeois aan Reynders een formele brief zou bezorgen met een boodschap van het Vlaams parlement en/of van de Vlaamse regering. De minister zou dan bereid zijn die brief aan de Spaanse ambassadeur te bezorgen, luidde het.

'Ik ben tevreden dat u het gesprek aangaat met de Spaanse ambassadeur. U laat Vlaanderen niet vallen', reageerde Luykx. Hij noemde het daarbij 'zeer bizar' dat Vlaanderen op de vingers wordt getikt voor uitspraken van een volksvertegenwoordiger, 'terwijl Spanje op de vinger zou moeten worden getikt voor wat daar gebeurt'. Daarop besliste Luykx de kritiek van Peumans op Spanje te citeren.

Het Kamerlid deed dat men enige zin voor provocatie. Als Madrid zijn logica doortrekt, dan moet het nu ook maar de Belgische ambassadeur wegsturen, luidde het.Luykx kreeg daarop luid applaus van zijn fractie.Spanje liet dinsdagavond weten de diplomatieke banden met Vlaanderen te verbreken. De Vlaamse vertegenwoordiger in Spanje verliest zijn diplomatiek statuut en Spanje zal geen nieuwe vertegenwoordiger accrediteren. Aanleiding zijn uitspraken van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans over de Catalaanse kwestie en een speech die Peumans recent nog hield bij de opening van een fototentoonstelling. Daarbij verwees Madrid naar een vergelijking die Peumans zou hebben gemaakt met Bosnië, al sprak Peumans dat laatste tegen. In het Vlaams parlement had minister-president Geert Bourgeois nog aangekondigd dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de Spaanse ambassadeur zou uitnodigen om tekst en uitleg te vragen. Bij monde van zijn woordvoerder ontkende de minister echter snel dat hij niet van plan was de ambassadeur op het matje te roepen. In de Kamer benadrukte minister Reynders donderdag het belang dat hij hecht aan de vrijheid van parlementsleden, maar dat het niet zijn rol is commentaar te geven op uitspraken van de voorzitter van een deelstaatparlement. Hij gaf wel aan contact te hebben gehad met minister-president Bourgeois. Ze kwamen overeen dat Bourgeois aan Reynders een formele brief zou bezorgen met een boodschap van het Vlaams parlement en/of van de Vlaamse regering. De minister zou dan bereid zijn die brief aan de Spaanse ambassadeur te bezorgen, luidde het. 'Ik ben tevreden dat u het gesprek aangaat met de Spaanse ambassadeur. U laat Vlaanderen niet vallen', reageerde Luykx. Hij noemde het daarbij 'zeer bizar' dat Vlaanderen op de vingers wordt getikt voor uitspraken van een volksvertegenwoordiger, 'terwijl Spanje op de vinger zou moeten worden getikt voor wat daar gebeurt'. Daarop besliste Luykx de kritiek van Peumans op Spanje te citeren.