Het is niet het meest hippe wat een politiecommissaris in deze tijden van terrorisme kan doen, maar dit is wat de politie in Toronto dinsdag deed nadat ze de vreemde tunnel had ontdekt. Ze plaatste een tweet: "Als jullie een tunnel bouwden nabij het Rexall Center in Toronto, gelieve ons te bellen, oké?"

Er is, zei vice-commissaris Mark Saunders op een persconferentie, in principe niets onwettigs aan het graven van een put.

Natuurbehoud

Maar deze put/tunnel is toch wel heel gesofistikeerd. Hij is 10,1 meter lang, Ruim 1,9 meter hoog en bijna een meter breed. Hij is met hout onderstut, en had verlichting die met een generator werd aangedreven. Het hout was wellicht afkomstig van tijdelijke tribunes die in het najaar op een nabij sportveld waren opgetrokken. In de tunnel vond men voedsel, handschoenen en een rozenkrans die versierd was met een kunstpapaver, van het type dat in Canada rond 11 november wordt opgespeld ter herdenking van de eerste wereldoorlog.

De tunnel werd op 14 januari ontdekt door een ambtenaar bij de dienst natuurbehoud, en sindsdien zit de politie met de handen in het haar.

Met heeft alles onderzocht wat werd gevonden, maar dat levert onvoldoende op om de gravers te identificeren.

Men weet niet of de tunnel klaar was of nog in aanbouw. Men weet niet of het een tunnel was of een bunker.

Tennis

De krant The Globe and Mail heeft een ondernemer laten berekenen hoeveel werk er in de constructie is gekropen, en men kwam uit op 4 mensen gedurende een maand. En allicht gaat het om mensen met enige evaring in de bouw. De ondergrond bestaat grotendeels uit klei, wat de kans op instortingen kleiner zou maken.

De tunnel ligt in de buurt van York University maar vooral van het Rexall Center, waar in het najaar afwisselend WTA en ATP een tennistornooi organiseren. In juli worden de Panamerikaanse Spelen voor een deel in het Rexall Center gehouden.

Politieman Saunders is veiligheidscoördinator voor die spelen.

De these van een terreuraanslag tegen deze spelen schijnt hij niet heel serieus te nemen. Er zijn "robuuste veiligheidsmaatregelen" voor de spelen, aldus Saunders, waarbij de tunnel zeker zou zijn ontdekt.

The Globe and Mail en nationale omroep CBC wachten intussen suggesties in over het mogelijk gebruik van de tunnel/bunker. Mensen denken toch vooral in de richting van een aanslag, of van een criminele groep die bijvoorbeeld drugs wou verbergen, en die dan op het moment dat de politie opdaagde, snel verdween.

In afwachting van opheldering wordt er op Twitter druk gegrapt en gespeculeerd.

Het is niet het meest hippe wat een politiecommissaris in deze tijden van terrorisme kan doen, maar dit is wat de politie in Toronto dinsdag deed nadat ze de vreemde tunnel had ontdekt. Ze plaatste een tweet: "Als jullie een tunnel bouwden nabij het Rexall Center in Toronto, gelieve ons te bellen, oké?"Er is, zei vice-commissaris Mark Saunders op een persconferentie, in principe niets onwettigs aan het graven van een put. Maar deze put/tunnel is toch wel heel gesofistikeerd. Hij is 10,1 meter lang, Ruim 1,9 meter hoog en bijna een meter breed. Hij is met hout onderstut, en had verlichting die met een generator werd aangedreven. Het hout was wellicht afkomstig van tijdelijke tribunes die in het najaar op een nabij sportveld waren opgetrokken. In de tunnel vond men voedsel, handschoenen en een rozenkrans die versierd was met een kunstpapaver, van het type dat in Canada rond 11 november wordt opgespeld ter herdenking van de eerste wereldoorlog.De tunnel werd op 14 januari ontdekt door een ambtenaar bij de dienst natuurbehoud, en sindsdien zit de politie met de handen in het haar.Met heeft alles onderzocht wat werd gevonden, maar dat levert onvoldoende op om de gravers te identificeren.Men weet niet of de tunnel klaar was of nog in aanbouw. Men weet niet of het een tunnel was of een bunker. De krant The Globe and Mail heeft een ondernemer laten berekenen hoeveel werk er in de constructie is gekropen, en men kwam uit op 4 mensen gedurende een maand. En allicht gaat het om mensen met enige evaring in de bouw. De ondergrond bestaat grotendeels uit klei, wat de kans op instortingen kleiner zou maken.De tunnel ligt in de buurt van York University maar vooral van het Rexall Center, waar in het najaar afwisselend WTA en ATP een tennistornooi organiseren. In juli worden de Panamerikaanse Spelen voor een deel in het Rexall Center gehouden. Politieman Saunders is veiligheidscoördinator voor die spelen. De these van een terreuraanslag tegen deze spelen schijnt hij niet heel serieus te nemen. Er zijn "robuuste veiligheidsmaatregelen" voor de spelen, aldus Saunders, waarbij de tunnel zeker zou zijn ontdekt.The Globe and Mail en nationale omroep CBC wachten intussen suggesties in over het mogelijk gebruik van de tunnel/bunker. Mensen denken toch vooral in de richting van een aanslag, of van een criminele groep die bijvoorbeeld drugs wou verbergen, en die dan op het moment dat de politie opdaagde, snel verdween.In afwachting van opheldering wordt er op Twitter druk gegrapt en gespeculeerd.