Men kan in Canada niet spreken van daders, want het is niet verboden om op openbaar terrein te graven. De twee twintigers worden niet in beschuldiging gesteld en blijven anoniem, al wordt wel nagegaan of ze bij de bouw toch niet ergens een wet overtreden hebben.

De tunnel, die midden januari was ontdekt door mensen van de milieudienst, stelde de politie voor een raadsel. Hij was tien meter langer, bijna 2 meter hoog en 90 centimeter breed, onderstut met hout en voorzien van verlichting die door een generator werd aangedreven. De politie had bij inspectie onder meer voedsel, werkhandschoenen, een rozenkrans en een kunstpapaver gevonden.

Omdat de tunnel (of bunker, dat kon men niet zo goed uitmaken), dichtbij een sportzaal lag waar in juli een deel van de Panamerikaanse Spelen doorgaan, werd de mogelijkheid van een aanslag niet uitgesloten.

Een kind plus 15 jaar

De politie is, na uitvoerige gesprekken met de gravers, tot een andere conclusie gekomen.

"Ze beklemtoonden dat de tunnel om persoonlijke redenen was gebouwd, en dat hebben we geverifieerd", aldus Mark Pugash, woordvoerder van de politie van Toronto, in een summiere mededeling.

Later werd politieofficier Victor Kwong iets preciezer. Er was nooit de intentie om een misdrijf te plegen, en er was nooit gevaar voor de veiligheid van het publiek, zei hij. "Het ging gewoon om twee kerels die een idee hadden om voor zichzelf een plek te bouwen waar ze konden relaxen. Denk aan een kind dat een fort wil bouwen, of een gat wil graven - en voeg 15 jaar aan dat kind toe. Ze wilden gewoon een tunnel graven".

Volgens de openbare omroep CTV had Kwong het ook over een "man cave", een grot waar de twee hun mannelijke vrienden zouden uitnodigen, onder mannen zouden praten en eventueel hun hobby's beoefenen.

De politie heeft de tunnel weer gevuld.

Men kan in Canada niet spreken van daders, want het is niet verboden om op openbaar terrein te graven. De twee twintigers worden niet in beschuldiging gesteld en blijven anoniem, al wordt wel nagegaan of ze bij de bouw toch niet ergens een wet overtreden hebben.De tunnel, die midden januari was ontdekt door mensen van de milieudienst, stelde de politie voor een raadsel. Hij was tien meter langer, bijna 2 meter hoog en 90 centimeter breed, onderstut met hout en voorzien van verlichting die door een generator werd aangedreven. De politie had bij inspectie onder meer voedsel, werkhandschoenen, een rozenkrans en een kunstpapaver gevonden. Omdat de tunnel (of bunker, dat kon men niet zo goed uitmaken), dichtbij een sportzaal lag waar in juli een deel van de Panamerikaanse Spelen doorgaan, werd de mogelijkheid van een aanslag niet uitgesloten.De politie is, na uitvoerige gesprekken met de gravers, tot een andere conclusie gekomen. "Ze beklemtoonden dat de tunnel om persoonlijke redenen was gebouwd, en dat hebben we geverifieerd", aldus Mark Pugash, woordvoerder van de politie van Toronto, in een summiere mededeling.Later werd politieofficier Victor Kwong iets preciezer. Er was nooit de intentie om een misdrijf te plegen, en er was nooit gevaar voor de veiligheid van het publiek, zei hij. "Het ging gewoon om twee kerels die een idee hadden om voor zichzelf een plek te bouwen waar ze konden relaxen. Denk aan een kind dat een fort wil bouwen, of een gat wil graven - en voeg 15 jaar aan dat kind toe. Ze wilden gewoon een tunnel graven".Volgens de openbare omroep CTV had Kwong het ook over een "man cave", een grot waar de twee hun mannelijke vrienden zouden uitnodigen, onder mannen zouden praten en eventueel hun hobby's beoefenen.De politie heeft de tunnel weer gevuld.