Mysterie rond verdwenen Khaddafi’s opgelost

© EPA

Vier familieleden van de voormalige leider van Libië, Muammar Khaddafi, zijn van Algerije naar Oman gevlucht. Twee van hen, Khaddafi’s vrouw Safia en zoon Hannibal, worden door Interpol en de nieuwe regering van Libië gezocht.

De nasleep van de val van de voormalige leider van Libië Muammar Khaddafi blijft voor raadsels zorgen. Het meest recente mysterie is de verdwijning van vier familieleden uit buurland Algerije. Khaddafi zijn tweede vrouw, zijn dochter Aisha en zijn zonen Mohammed en Hannibal hebben de luxueuze badplaats net buiten de hoofdstad Algiers, waar ze in ballingschap leefden, spoorloos verlaten.

Asiel in Oman

Zowel Safia als Hannibal worden door de internationale politieorganisatie Interpol en de nieuwe regering van Libië gezocht. Wekenlang speculeerden de Arabische media dat Safia en haar kinderen erin geslaagd waren stiekem uit Algerije te verdwijnen. Deze vermoedens werden uiteindelijk bevestigd door de ambassadeur van Libië in Algerije Abdel-Hamid Bouzaher, hij zei dat het viertal Algerije inderdaad al zeer lang verlaten had.

Een tweede bevestiging kwam er deze week van een Omaanse overheidsambtenaar, die liever anoniem blijft. “Khaddafi zijn vrouw, twee zonen en dochter, verblijven samen met hun kinderen in Oman sinds oktober vorig jaar”, vertelde hij aan het nieuwsagentschap Reuters. “Hun asielaanvragen werden aanvaard, maar zij voeren geen politieke activiteiten uit.”

Hoewel beide Khaddafi’s gezocht worden en voor het Internationaal Strafhof van Den Haag moeten verschijnen, zijn de staten niet verplicht om ze uit te leveren aan Den Haag, vertelde een woordvoerder van Strafhof aan het Amerikaanse Time Magazine.

Khaddafi’s verspreidden

Wanneer de rebellen Tripoli binnen vielen en het paleis van de Khaddafi’s omsingelden in augustus 2011, zijn de familieleden verschillende richtingen uitgegaan. De echtgenoot van Aisha, de zwangere dochter van Muammar, en haar twee kinderen werden vermoord tijdens hun vlucht naar Algerije. Aisha zelf slaagde er in om vlak voor zij moest bevallen de westelijke grens van Libië over te steken.

Een andere zoon van Khaddafi, Saadi, is via de zuidelijke grens van Libië naar Niger getrokken. Hij heeft een grote rol gespeeld bij het brutaal onderdrukken van opstandelingen tijdens het Khaddafi-regime. Saadi wordt door Interpol en het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht voor het aanmoedigen van Libische soldaten om protesterende burgers in Benghazi bij het begin van de opstand neer te schieten.

De meest machtige zoon en veronderstelde opvolger van Muammar, Saif al-Islam, bleef in Libië. Een maand nadat Khaddafi werd vermoord door de rebellen in zijn thuisstad Sirt, werd hij bebaard en gehuld in Bedoeienenkledij gevat tijdens zijn vlucht door de zuidelijke woestijn in november 2011. Sindsdien is Saif al-Islam het enige familielid dat in het openbaar werd gezien. In januari verscheen een video waar hij te zien was in het gerechtsgebouw in Zintan, vermoeid na vijftien maanden voorhechtenis. Hoewel ook hij gezocht wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor het bevelen van de troepen van Khaddafi om het vuur te openen tegen ongewapende betogers, wil Libië Saif al-Islam zelf veroordelen en riskeert hij geëxecuteerd te worden.

Overleden Khaddafi’s

De overige drie zonen van Khaddafi zijn reeds overleden. Mutassim Billah, voormalig luitenant-kolonel van het Libische leger en leider van de presidentiële elitemacht, stierf samen met zijn vader op 20 oktober 2011 in Sirt. Saif al-Arab kwam om het leven na een luchtaanval van de NAVO in april van datzelfde jaar. En Khamis, die aan het hoofd stond van de best getrainde en bewapende eenheid van het Libische leger, de Khamisbrigade, werd maar liefst vier keer dood verklaard. De laatste versie zegt dat hij tijdens gevechten in het zuiden van Libië in augustus 2011 het leven liet. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content