Myanmar: ‘Leger schiet op demonstranten, journalisten gearresteerd’

Een monnik protesteert tegen het militaire regime

In het Zuidoost-Aziatische land Myanmar schoot het leger zondag op demonstranten geschoten. De betogers waren opnieuw op straat gekomen om massaal te protesteren tegen de staatsgreep van het leger. De militairen pakten ook vijf journalisten op. Dat melden lokale media.

Sinds het leger begin deze maand een voorlopig einde maakte aan de lange transitie naar democratie van het Zuidoost-Aziatische land, zijn er massale demonstraties tegen de militaire staatsgreep. Het leger heeft het aantal arrestaties van tegenstanders van de militaire junta stevig opgevoerd. Onder andere tal van dokters, ambtenaren en anderen die aan stakingen meedoen, worden opgepakt. Volgens waarnemers en lokale media was het ook zondag erg onrustig in Myanmar. In de noordelijke stad Myitkina loste het leger schoten op betogers. Een verslaggever meldde aan het Franse persagentschap AFP dat er traangas tegen de betogers werd gebruikt en dat er daarna op de demonstranten werd geschoten om de menigte uiteen te drijven. Het is niet duidelijk of en hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen.

Nog in Myitkina zouden vijf journalisten die verslag deden van de demonstratie voor een elektriciteitsbedrijf door veiligheidstroepen zijn opgepakt.

Tanks

Volgens de Amerikaanse ambassade waren er zondag ook troepenbewegingen in de grootste stad Yangon (het voormalige Rangoon). Er verschenen ook tanks in het straatbeeld.

Diverse westerse ambassades hebben zondag het leger opgeroepen om het geweld tegen de demonstranten stop te zetten. ‘We roepen de militairen op om geen geweld te gebruiken tegen demonstranten en burgers’, schreven diplomatieke vertegenwoordigers van onder meer de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie.

Volgens meerdere waarnemers ligt het internet sinds zondag compleet plat. Volgens de ngo NetBlocks, die het internet surveilleert, is het niet de eerste keer sinds de staatsgreep dat er onderbrekingen zijn. De ngo vreest dat de militairen alles in het werk stellen om de demonstraties de kop in te drukken.

Partner Content