Myanmar laat Reuters-journalisten vrij

Wa Lone en Kyaw Soe Oo © AFP

De twee waren veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar omdat ze inbreuken zouden hebben gepleegd op de wet op het staatsgeheim.

Myanmar heeft twee journalisten van Reuters vrijgelaten. De twee waren veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar omdat ze inbreuken zouden hebben gepleegd op de wet op het staatsgeheim. ‘De twee Reuters-journalisten zijn vrijgelaten nadat de leiders het nationaal belang op lange termijn in overweging hebben genomen’, aldus regeringswoordvoerder Zaw Htay in een korte eerste reactie.

De 33-jarige Wa Lone en 29-jarige Kyaw Soe Oo waren in december 2017 opgepakt toen ze onderzoek deden naar een bloedbad op de Rohingya in de staat Rakhine. Dinsdag zijn ze vrijgelaten na gratie van de president. Ze zaten meer dan 500 dagen in de gevangenis. Nog maar enkele dagen geleden verwierp het Hooggerechtshof het beroep van de journalisten.

Personen van het Jaar

De regering in Myanmar, de facto geleid door Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, stond onder zware internationale druk om de journalisten vrij te laten. Hun werk leverde hen al een Pulitzerprijs op, en samen met andere journalisten werden ze eind vorig jaar verkozen tot Personen van het Jaar door het Amerikaanse tijdschrift Time.

Volgens openbare aanklagers waren de twee in het bezit van geheime overheidsdocumenten toen ze door de verkeerspolitie werden gecontroleerd. Ze hadden volgens de rechters de wet op de Staatsgeheimhouding, die dateert uit de koloniale periode, overtreden en zich niet gehouden aan de journalistieke deontologie.

De journalisten en hun advocaten blijven erbij dat de politie hen erin heeft geluisd. De agenten zouden de documenten bij hen hebben verstopt om zo hun verslaggeving te onderdrukken. ‘Ik ben journalist en ik blijf verderwerken’, zei Wa Lone bij het verlaten van de gevangenis. ‘Dank aan iedereen die ons geholpen en gesteund heeft, hier en in het buitenland.’

De VN verwelkomden de vrijlating van de journalisten. Amnesty ziet hierin ‘een belangrijke overwinning voor de persvrijheid’, maar beklemtoont dat nog veel journalisten vervolgd worden omdat ze kritiek uitten op het Myanmarese leger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content