Myanmar laat kindsoldaten vrij

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het leger van Myanmar heeft 109 kindsoldaten – het grootste aantal ooit – van hun legerdienst bevrijd. Maar jongens worden nog steeds illegaal gerekruteerd bij arme families, menen de Verenigde Naties (VN).

Myanmar behoorde tot die landen waar kinderen gerekruteerd worden om te vechten: zowel door het regeringsleger als door rebellen. Maar het leger wil er nu professionaliseren en het gebruik van kindsoldaten kan een militaire samenwerking met andere landen in de weg staan. Dat stelt Bertrand Bainvel, hoofd van Unicef in Myanmar in The Guardian.

Engagement voor hervorming

In 2011 nam een reformistische, semi-burgerlijke regering het roer over en sindsdien wordt er samen met de VN gewerkt om kinderen uit het leger te houden en te halen. Sinds juni 2012 werden zo 472 kinderen, inclusief de laatste groep van 109, bevrijd, aldus de VN.

Hoewel de regering de laatste twee jaar engagement toont om de praktijken te stoppen, gaat de rekrutering – zij het in mindere mate – door, zegt Bainvel in de Britse krant. De meeste jongvolwassenen komen uit arme gezinnen die een inkomen zoeken waar een zoon in het leger voor kan zorgen.

Geen cijfers van aantal kinderen

De kinderen worden vooral in de twee grootste steden Rangoon en Mandalay gerekruteerd. Dat gebeurt vaak door tussenpersonen die voor valse papieren zorgen en het zo moeilijk maken om te bepalen hoeveel kindsoldaten nu eigenlijk nog ingeschreven zijn.

Unicef zegt dan ook niet over betrouwbare cijfers te beschikken over het aantal minderjarigen in het leger. ‘Er is geen enkele manier om zeker te stellen hoeveel kinderen er zijn’, zegt Bainvel in The Guardian.

Volgens de VN werken naast het leger nog zeven guerrillagroepen van etnische minderheden – die tegen de regering gestreden hebben of nog steeds strijden – met kindsoldaten.

Partner Content