Myanmar komt belofte na: 70 politieke gevangenen vrijgelaten

© Reuters

Myanmar is gestart met de vrijlating van 70 politieke gevangenen.

Myanmar heeft besloten ongeveer 70 politieke gevangenen vrij te laten. De beslissing komt een week na de belofte van de Myanmarese president Thein Sein, om alle politieke gevangenen vrij te laten tegen het einde van dit jaar.

Thein Sein zelf tekende het bevel tot amnestie, aldus zijn raadgever Hla Maung Shwe. Onder de gevangenen die amnestie krijgen, heeft een dertigtal banden met rebellen van de etnische Kachin-minderheid, met wie de regering probeert een bestand te vinden.

Sinds het einde van de junta in maart 2011, liet het regime in verschillende golven honderden opposanten, monniken, journalisten en advocaten vrij. De schattingen over het aantal gewetensgevangenen die nog vastzitten, verschilt naargelang de bron. Volgens de parlementaire oppositie gaat het om een honderdtal, volgens de vereniging voor bijstand aan politieke gevangenen AAPP gaat het om meer dan 150.

Woorden omzetten in daden

De junta, die bijna een halve eeuw aan de macht was, ontkende steeds het bestaan van politieke gevangenen. In november vorig jaar kondigde Thein Sein echter de oprichting van een comité aan, dat hen moet aanduiden binnen de gevangenisbevolking.

Een week geleden, tijdens een bezoek aan Londen, beloofde de president de vrijlating van alle politieke gevangenen tegen het einde van het jaar. De Myanmarese militanten riepen hem vervolgens op zijn woorden in daden om te zetten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content