Muziekfestival Rock am Ring na terreurwaarschuwing voortgezet

© AFP

Het bekende Duitse rockfestival ‘RockamRing’ is vrijdag onderbroken wegens ’terreurgevaar’, zo meldden de organisatoren. Na onderzoek werd beslist dat het festival opnieuw van start zal gaan.

De politie heeft in verband met een mogelijke terreurdreiging op het muziekfestival Rock am Ring drie personen tijdelijk opgepakt. Volgens de speurders behoren ze tot de salafistische scene van de deelstaat Hessen. Maar ondertussen werd de mogelijke dreiging gerelativeerd, aldus de politie zaterdag. Het drietal werd zaterdagmorgen weer vrijgelaten. Volgens de eerste vaststellingen had minstens een van de personen via een van de deelnemende bedrijven toegang tot veiligheidsrelevante sectoren. Maar de politie had bij het doorzoeken van het festivalterrein geen verdachte voorwerpen gevonden. Hoofd van de politie van Koblenz Wolfgang Fromm kon volgens de Duitse site Focus.de nog meedelen dat de verwarring ontstond omdat er een verdachte persoon backstage was gesignaleerd wiens naam niet overeenkwam met de naam op zijn backstagepass. Minister van Binnenlandse Zaken van Rijnland-Palts Roger Lewentz zei dat in zo’n situatie “een gevaar niet uitgesloten kon worden” en sprak van een “onaanvaardbaar risico. De Duitse politie heeft volgens Lewentz doordacht gehandeld.

Zonder vertraging

Concertorganisator Marek Lieberberg schreef op de festival-website: “Dit is het nieuws waarnaar alle liefhebbers van Rock am Ring uitkeken. Een mogelijk acuut terreurgenvaar kon na grondig onderzoek van het volledige festivalterrein niet hard gemaakt worden. De politie heeft “het licht op groen gezet voor een hervatting van de opbouw van de podia”, schreef de organisator voorts. Lieberberg dankte de bezoekers voor hun “ongelooflijk gedisciplineerd gedrag en de voorbeeldige samenwerking”.

De optredens zullen zaterdagnamiddag zonder vertraging beginnen, aldus Lieberberg. Het festivalterrein wordt om 13.30 uur weer geopend. Of enkele groepen die vrijdagavond niet konden spelen, toch nog zullen optreden, wordt onderzocht. “We gaan de mogelijkheden na om die optredens in te halen”, zei Lieberberg. Onder andere het optreden van Rammstein, een van de topacts van het festival, kon niet doorgaan.

Festivalweide werd ontruimd

De politie verzocht de organisatoren vrijdag de bezoekers aan te sporen de festivalweide te verlaten. Volgens eerste berichten ging het om twee medewerkers van een onderaanneming die op het festival aan het werk is, die iets zouden hebben neergelegd op het festivalterrein. De politie sprak zich niet uit over het bericht.

Festivalorganisator Marek Lieberberg was vrijdagavond kritisch over de beslissing om zijn festival te evacueren. “Ik weet niet juist waarom het festivalterrein werd ontruimd”, zei hij aan televisiezender n-tv. Er werden geen verdachte objecten of apparaten gevonden. “Ik denk dat we hier moeten boeten voor wat in het geval van Amri (Anis Amri, de dader van de aanslag op de kerstmarkt van Berlijn eind vorig jaar, nvdr.) te weinig werd gedaan.” Door fouten van de autoriteiten is de gemoedstoestand veranderd, waardoor misschien “sneller ernstige beslissingen genomen worden dan vroeger”, stelt de organisator.

De eerste minister noemde de onderbreking vrijdagavond noodzakelijk. “We moesten deze beslissing nemen. Alle politie-experts waren het erover eens dat er geen andere keuze was”, aldus Lewentz, die toevoegt dat het geen gemakkelijke beslissing was. “Maar de veiligheid komt op de eerste plaats.” Lewentz stelde nog dat de evacuatie “zeer gedisciplineerd” verliep.

Het bekendste Duitse muziekfestival was vrijdagochtend begonnen. Zo’n 90.000 fans werden aan de Nürburgring verwacht om de hoofdact en afsluiter van de openingsdag, Rammstein, bij te wonen.

Zoltan Bathory van de groep Five Finger Death Punch plaatste beelden van de ontruiming op zijn Twitter-account.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content