Museum Boijmans Van Beuningen verwerft topwerk van Magritte

René Magritte, Le miroir vivant, 1928, olieverf op doek, Museum Boijmans Van Beuningen © GF

Dankzij een extra schenking van de Vereniging Rembrandt verrijkt het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam zijn wereldberoemde collectie surrealisme met een bijzonder werk van René Magritte.

Het eigenaardige tableau “Le miroir vivant” van Magritte, uit 1928, is een belangrijke aanvulling voor het museum dat in Europa een van de belangrijkste collecties surrealistische kunst bezit. Volgens conservator Francesco Stocchi is deze vroege Magritte een sleutelstuk voor de verzameling, omdat het een van de meest mysterieuze werken is van de eigenzinnige Brusselaar. Het stelt behalve raadselachtige teksten in wolken geen figuren voor en is zowel literair als conceptueel een sleutelstuk tussen het surrealisme, de conceptuele kunst en de pop art. “Le miroir vivant” maakt deel uit van een groep van een veertigtal woordschilderijen uit het begin van zijn carrière.

Van de Belgische surrealist Magritte komen er weinig vroege werken op de markt. Veel doeken bevinden zich in openbare collecties en komen dus niet in de handel. Het Rotterdamse museum Boijmans bezit al een belangrijke groep werken van Magritte uit de collectie van de excentrieke Britse verzamelaar Edward James bij wie de schilder in 1937 drie weken verbleef en enkele grote doeken borstelde. Ze passen bij de talrijke surrealistische werken van andere internationale tenoren als Salvador Dali en Max Ernst.

Volgend jaar plant het Museum Boijmans van Beuningen trouwens een toptentoonstelling rond het surrealisme, van 11 februari tot 28 juni, waarop de hele Magritteverzameling present zal zijn. (PSW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content