Volgens de Murdochs werden de omstreden beslissingen niet door het topmanagement genomen.

Wel verontschuldigden ze zich bij het begin van de ondervraging voor de misdrijven die begaan werden bij het afluister- en corruptieschandaal rond het zondagsblad News of the World.

Rupert Murdoch: 'Ik heb het overzicht verloren'
Rupert Murdoch noemde het 'de slechtste ervaring van mijn leven' toen hij vernam dat journalisten van News of the World de gsm afluisterden van jonge slachtoffers. Hij zei daarover dat ze 'het vertrouwen van de lezer beschaamd hebben.'

'Wellicht heb ik het overzicht verloren', aldus de 80-jarige topman van het mediaconcern News Corp. 'Wellicht omdat News of the World zo klein is binnen het geheel van onze groep'.

Murdoch benadrukte daarbij dat het zondagsblad minder dan één procent van het bedrijf vertegenwoordigt. De schuldigen zijn volgens Rupert Murdoch 'de mensen die ik vertrouwde en dan, wellicht, de mensen die zij vertrouwden'.

Scheerschuim

De bijna drie uur durende ondervraging, die kortstondig onderbroken werd toen iemand scheerschuim op Rupert Murdoch probeerde te gooien, wordt door de Britse media als historisch aanzien.

Het is volgens de BBC voor het eerst in veertig jaar, sinds Murdoch aandelen van Britse media bezit, dat hij zich voor het parlement moet verantwoorden. De Australische Amerikaan had in Groot-Brittannië tot voor kort de reputatie onaantastbaar te zijn en gevreesd te worden door politici.

Rebekah Brooks
Na de Murdochs werd ook de voormalige hoofdredactrice Rebekah Brooks op de rooster gelegd. Zij veroordeelde eveneens de afluisterpraktijken en deed ze af als 'weerzinwekkend'. Maar ze wist er naar eigen zeggen niets over.

Wel verdedigde ze het gebruik van privédetectives, dat altijd binnen het wettelijk kader is gebleven. Nog volgens Brooks waren privédetectives jarenlang een wijdverbreide praktijk bij de Britse kranten.

Brooks vervolgde met te ontkennen dat ze ooit zelf een politieagent betaald zou hebben. Over haar relatie met de Britse premier David Cameron zei ze: 'Hij is een buur, een vriend. Maar ik heb met hem nooit gesprekken gehad die door deze commissie als ongepast zouden bevonden worden.'

Murdoch: 'News Corp zal versterkt uit schandaal komen '

Vandaag zei Rupert Murdoch in een mededeling aan het personeel van mediaconcern News Corp dat de groep versterkt uit het afluisterschandaal in Groot-Brittannië zal komen.

'Ik wil dat u weet dat ik het grootste vertrouwen heb in het feit dat wij een sterker bedrijf zullen hebben' na dit schandaal, zo schrijft Murdoch.

De mediamagnaat erkent dat het herstellen van het vertrouwen tijd zal vragen, maar hij toonde zich in de mededeling vastberaden om de verwachtingen van 'aandeelhouders, consumenten, collega's en partners' in te lossen.

David Cameron vandaag in commissie Vandaag komt de Britse premier David Cameron aan het woord in de parlementaire commissie. Van hem wordt, vooral door zijn eigen fractie, verwacht dat hij de crisis bezweert. (Belga/SD)

Volgens de Murdochs werden de omstreden beslissingen niet door het topmanagement genomen. Wel verontschuldigden ze zich bij het begin van de ondervraging voor de misdrijven die begaan werden bij het afluister- en corruptieschandaal rond het zondagsblad News of the World. Rupert Murdoch: 'Ik heb het overzicht verloren' Rupert Murdoch noemde het 'de slechtste ervaring van mijn leven' toen hij vernam dat journalisten van News of the World de gsm afluisterden van jonge slachtoffers. Hij zei daarover dat ze 'het vertrouwen van de lezer beschaamd hebben.' 'Wellicht heb ik het overzicht verloren', aldus de 80-jarige topman van het mediaconcern News Corp. 'Wellicht omdat News of the World zo klein is binnen het geheel van onze groep'. Murdoch benadrukte daarbij dat het zondagsblad minder dan één procent van het bedrijf vertegenwoordigt. De schuldigen zijn volgens Rupert Murdoch 'de mensen die ik vertrouwde en dan, wellicht, de mensen die zij vertrouwden'. Scheerschuim De bijna drie uur durende ondervraging, die kortstondig onderbroken werd toen iemand scheerschuim op Rupert Murdoch probeerde te gooien, wordt door de Britse media als historisch aanzien. Het is volgens de BBC voor het eerst in veertig jaar, sinds Murdoch aandelen van Britse media bezit, dat hij zich voor het parlement moet verantwoorden. De Australische Amerikaan had in Groot-Brittannië tot voor kort de reputatie onaantastbaar te zijn en gevreesd te worden door politici. Rebekah Brooks Na de Murdochs werd ook de voormalige hoofdredactrice Rebekah Brooks op de rooster gelegd. Zij veroordeelde eveneens de afluisterpraktijken en deed ze af als 'weerzinwekkend'. Maar ze wist er naar eigen zeggen niets over. Wel verdedigde ze het gebruik van privédetectives, dat altijd binnen het wettelijk kader is gebleven. Nog volgens Brooks waren privédetectives jarenlang een wijdverbreide praktijk bij de Britse kranten. Brooks vervolgde met te ontkennen dat ze ooit zelf een politieagent betaald zou hebben. Over haar relatie met de Britse premier David Cameron zei ze: 'Hij is een buur, een vriend. Maar ik heb met hem nooit gesprekken gehad die door deze commissie als ongepast zouden bevonden worden.' Murdoch: 'News Corp zal versterkt uit schandaal komen ' Vandaag zei Rupert Murdoch in een mededeling aan het personeel van mediaconcern News Corp dat de groep versterkt uit het afluisterschandaal in Groot-Brittannië zal komen. 'Ik wil dat u weet dat ik het grootste vertrouwen heb in het feit dat wij een sterker bedrijf zullen hebben' na dit schandaal, zo schrijft Murdoch.De mediamagnaat erkent dat het herstellen van het vertrouwen tijd zal vragen, maar hij toonde zich in de mededeling vastberaden om de verwachtingen van 'aandeelhouders, consumenten, collega's en partners' in te lossen. David Cameron vandaag in commissie Vandaag komt de Britse premier David Cameron aan het woord in de parlementaire commissie. Van hem wordt, vooral door zijn eigen fractie, verwacht dat hij de crisis bezweert. (Belga/SD)