Mugabe's opvolger roept Zimbabwanen op samen te werken

22/11/17 om 20:37 - Bijgewerkt om 20:37

Bron: Belga

Emmerson Mnangagwa, de voormalige vicepresident die Robert Mugabe zal opvolgen als president, heeft woensdag 'alle patriotten' van zijn land opgeroepen om 'samen te werken'. Hij deed dat in zijn eerste toespraak sinds het begin van de crisis in Zimbabwe.

Mugabe's opvolger roept Zimbabwanen op samen te werken

Emmerson Mnangagwa © AFP

Mnangagwa, die sinds november in ballingschap leefde, is sinds woensdagnamiddag weer in Zimbabwe. Hij riep de inwoners van zijn land tijdens de toespraak op de hoofdzetel van regeringspartij Zanu-PF op om 'zich te verenigen en samen te werken'.

'Vandaag zijn we getuige van het begin van een nieuwe democratie die zich ontplooit', aldus Mnangagwa tegen het jubelende publiek. Hij bedankte de defensiemachten om op een vreedzame manier de controle over het land te veroveren, en stelde dat hij 'veel respect, nederigheid en een diepe dankbaarheid' voelt.

'De wil van het volk zal altijd winnen. Ik beloof dat ik jullie dienaar zal zijn', zei hij nog.

De voormalige vicepresident sprak ook over het gerucht dat Mugabe hem had willen doden na zijn ontslag. Het was om die reden dat hij naar Zuid-Afrika gevlucht was. 'Ik zei tegen mezelf, ik mag niet wachten tot hij me elimineert, maar samen met jullie, het volk van Zimbabwe, onze stem laten horen'.

Mnangagwa had woensdag na zijn aankomst in Zimbabwe een privé-ontmoeting met Robert Mugabe, die dinsdag zijn ontslag aankondigde. Duizenden mensen stonden uren te wachten in de hoop dat Mnangagwa, bijgenaamd "de krokodil" heeft, het volk zou toespreken.

Mnangagwa wordt vrijdag/morgen ingezworen als de nieuwe president van Zimbabwe.

Onze partners