Zimbabwe heeft in het geheim een contract ondertekend voor de verkoop van uranium aan Iran, zo schrijft de Britse krant The Times. Zo'n overeenkomst zou ingaan tegen de internationale sancties die nog steeds bestaan tegen Iran.

De Zimbabwaanse viceminister voor Mijnbouw Gift Chimanikire bevestigde aan de krant dat hij een contract over de uitvoer van uranium aan de Iraniërs heeft gezien, waar hij naar eigen zeggen niets van afwist. Chimanikire is een lid van de oppositie, die bij de verkiezingen van 31 juli verslagen werd door president Robert Mugabe.

Atoombom

Het document zou vorig jaar ondertekend zijn, toen de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties oplegden aan Iran. Het Westen verdenkt Teheran ervan een atoombom te willen maken onder de dekmantel van een nucleair programma met burgerlijke doeleinden. Teheran ontkent dat met klem.

Sancties

Ook Zimbabwe wordt geconfronteerd met internationale sancties. Die zijn onder meer gericht tegen de 89-jarige Mugabe. Tijdens een bezoek aan Zimbabwe van de vorige Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, in april 2010, verzekerde Mugabe zijn ambtgenoot al van de Zimbabwaanse steun aan Iran, ook in het nucleaire dossier.

Analisten zeggen in The Times overigens dat het nog lang zal duren vooraleer de uraniumreserves van Zimbabwe klaar zullen zijn om uitgevoerd te worden. (Belga/EE)

Zimbabwe heeft in het geheim een contract ondertekend voor de verkoop van uranium aan Iran, zo schrijft de Britse krant The Times. Zo'n overeenkomst zou ingaan tegen de internationale sancties die nog steeds bestaan tegen Iran. De Zimbabwaanse viceminister voor Mijnbouw Gift Chimanikire bevestigde aan de krant dat hij een contract over de uitvoer van uranium aan de Iraniërs heeft gezien, waar hij naar eigen zeggen niets van afwist. Chimanikire is een lid van de oppositie, die bij de verkiezingen van 31 juli verslagen werd door president Robert Mugabe. Atoombom Het document zou vorig jaar ondertekend zijn, toen de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties oplegden aan Iran. Het Westen verdenkt Teheran ervan een atoombom te willen maken onder de dekmantel van een nucleair programma met burgerlijke doeleinden. Teheran ontkent dat met klem. Sancties Ook Zimbabwe wordt geconfronteerd met internationale sancties. Die zijn onder meer gericht tegen de 89-jarige Mugabe. Tijdens een bezoek aan Zimbabwe van de vorige Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, in april 2010, verzekerde Mugabe zijn ambtgenoot al van de Zimbabwaanse steun aan Iran, ook in het nucleaire dossier. Analisten zeggen in The Times overigens dat het nog lang zal duren vooraleer de uraniumreserves van Zimbabwe klaar zullen zijn om uitgevoerd te worden. (Belga/EE)