Mubarak: Als ik aftreed, breekt chaos uit (video)

© Reuters

In Caïro verzamelden vrijdag opnieuw duizenden mensen op straat voor een ‘Dag van Vertrek’, om het ontslag van president Mubarak te eisen.

In de Egyptische hoofdstad Caïro kwamen vrijdag opnieuw duizenden mensen op straat voor een ‘Dag van Vertrek’, om het ontslag van president Hosni Mubarak te eisen. Die zei in een exclusief interview met de Amerikaanse zender ABC dat hij graag wil aftreden, maar dit niet doet uit vrees dat zijn land daardoor in chaos verzinkt en dat de Moslimbroederschap de macht grijpt.

Het was het eerste interview dat Mubarak gaf sinds het uitbreken van de protesten in Egypte.

Hij ontkende in het gesprek met ABC-verslaggever Christiane Amanpour ook verantwoordelijk te zijn voor het geweld van de voorbije dagen en wees met beschuldigende vinger naar de Moslimbroederschap. De president zei ook dat hij nooit uit Egypte zou vluchten, zoals de Tunesische ex-president Zine El Abidine deed.

Onderhandelingen

Volgens The New York Times onderhandelt de Amerikaanse regering met Egyptische verantwoordelijken over een voorstel voor het onmiddellijke aftreden van Mubarak. De macht zou dan overgaan naar een overgangsregering onder vicepresident Omar Suleiman.

Mubarak heeft tot nog toe altijd geweigerd af te treden, maar kondigde wel al aan zich niet meer herkiesbaar te stellen bij de presidentsverkiezingen in september.

Protest gaat door Vrijdag hebben opnieuw tienduizenden mensen in Egypte opgeroepen tot het ontslag van Mubarak. Het leger controleert de zaken op het centrale Tahrirplein in de hoofdstad Caïro.

Op het plein is het in de nacht van donderdag op vrijdag relatief rustig gebleven na de hevige gevechten van woensdag en donderdag. Daarbij vielen minstens 13 doden en honderden gewonden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content