Mount Everest verschoven na aardbeving Nepal

© Reuters

De verwoestende aardbeving in Nepal heeft de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, verplaatst.

De Mount Everest, met 8.848 meter de hoogste berg ter wereld, is drie centimeter naar het zuidwesten verschoven. Dat zou het resultaat zijn van de verwoestende aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter in Nepal afgelopen april.

Hoogte ongewijzigd

Die eerste aardbeving op 25 april heeft volgens Chinese staatsmedia de natuurlijke noordoostelijke zin van de berg omgekeerd. Voor de aardbeving verschoof de Mount Everest namelijk aan een snelheid van vier centimeter per jaar naar het noordoosten. Binnen een decennium veranderde de positie dus met 40 centimeter in die zin, bovendien steeg de berg drie centimeter in dezelfde periode.

Volgens seismologische data verschoof de grond onder de Nepalese hoofdstad Kathmandu zo’n drie meter naar het zuiden. Maar volgens experten in The Guardian ten tijde van de ramp bleef de hoogte van de berg ongewijzigd.

Op 12 mei werd Nepal getroffen door een tweede aardbeving met een magnitude van 7,3. Die zou echter geen invloed hebben gehad op de positie van de Mount Everest.

Geen klimtochten in 2015

Het ging om de meest dodelijke ramp in Nepal in meer dan 80 jaar. Beide aardbevingen kostten aan meer dan 8.700 mensen het leven, er waren landverschuivingen en zo’n half miljoen woningen werden vernietigd. Duizenden mensen bleven zonder schuilplaats achter, slechts enkele weken voor de eerste moessonregens. Dat bericht Agence France-Presse.

Op de Mount Everest zelf veroorzaakte de aardbeving nog een lawine waarbij achttien mensen om het leven kwamen. China en Nepal, waarlangs de bergketen loopt, annuleerden meteen alle klimtochten voor de rest van het jaar. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content