Motie van wantrouwen tegen Theresa May: woensdag nog stemming binnen Conservatieve Partij

Theresa May © Belga Image

Er komt binnen de Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May woensdag nog een vertrouwensstemming tegen haar leiderschap. De vereiste 48 brieven daarvoor zijn gehaald. Verliest May de stemming, dan wordt een nieuwe voorzitter aangeduid, die volgens de traditie ook de nieuwe premier wordt.

De conservatieve parlementsleden zullen tussen 19 en 21 uur (Belgische tijd) stemmen.

Om May als partijleider, en daarmee ook als premier af te zetten, is een meerderheid vereist bij de 315 Conservatieve afgevaardigden.

Als May verliest, wordt een nieuwe voorzitter binnen de partij verkozen. May mag daarbij niet opnieuw kandidaat zijn. De nieuwe leider wordt volgens de traditie ook de nieuwe premier van de minderheidsregering, want de Conservatieve Partij is de grootste fractie in het parlement.

Wint ze het vertrouwen, dan kan er minstens één jaar geen stemming meer plaatsvinden.

Vastberaden

Het is ook niet uitgesloten dat May de stemming overleeft, maar toch beslist om af te treden op basis van het resultaat. Ze zegt echter dat ze absoluut wil aanblijven als Brits premier. ‘Een stemming over het leiderschap van onze partij, zal de fundamenten van de onderhandelingen over de Brexit niet veranderen’, zo reageerde een vastberaden May voor haar ambtswoning aan Downing Street 10 op de motie van wantrouwen.

‘We hebben weken doorgebracht met het verdelen van onze partij. Dit zal nog meer verdeeldheid creëren, net op een moment dat we samen sterk moeten staan om onze land te dienen.’

Volgens May zou een wijziging van het leiderschap van de Conservatieve Partij ‘een risico’ betekenen voor het Verenigd Koninkrijk. ‘De nieuwe leider zal niet genoeg tijd hebben om opnieuw te onderhandelen.’

Het VK staat volgens May voor een cruciaal moment in zijn geschiedenis. ‘We staan op het punt opnieuw controle te krijgen over onze grenzen. We kunnen weer controle krijgen op onze economie. Daarom wil ik mijn taak als premier absoluut voortzetten’

Kritiek

May werd eerste minister kort nadat de Britten in een referendum in 2016 beslisten om de Europese Unie te verlaten. Binnen haar partij moet ze het hoofd bieden aan kritiek voor het brexitplan dat ze met de Europese Unie heeft onderhandeld.

May stelde een stemming in het Britse Lagerhuis over het Brexit-akkoord maandag nog voor onbepaalde tijd uit.

De aartsconservatieve backbencher Jacob Rees-Mogg had een beslissende invloed op de motie van wantrouwen. Kort na het bekendmaken van de brexitdeal had die al zijn vertrouwen in May opgezegd. Een eerste poging om de vereiste 48 brieven van Conservatieve leden van het Lagerhuis te verzamelen, mislukte echter. Rees-Mogg trekt een groep van ongeveer 80 harde brexiteers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content