Motie van wantrouwen dreigt (alweer) voor Afrikaans president Zuma

Jacob Zuma © Reuters

Binnen het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de regeringspartij van Zuid-Afrika, wordt gesproken over een mogelijke motie van wantrouwen tegen partijleider en president Jacob Zuma.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma kijkt tegen een motie van wantrouwen aan van zijn eigen partijbestuur. De bijeenkomst van het Nationaal Uitvoerend Comité, het hoogste organ van het ANC, gaat inmiddels al zijn derde dag in. Daarmee duurt die veel langer dan voorzien. Minister van Toerisme Derek Hanekom had de motie voorgesteld. Dat zegt het Afrikaanse dagblad Beeld. In het Zuid-Afrikaanse parlement overleefde hij drie vertrouwensstemmingen in minder dan een jaar, de laatste begin deze maand.

De leden van het bestuur hielden volgens enkele anonieme bronnen een vurig debat over de vraag of er een geheime stemming nodig was om over de motie te beslissen. Het comité, dat samenkomt in Pretoria, is het enige orgaan van de partij dat de partijleider kan afzetten.

Het presidentschap van Zuma wordt geplaagd door schandalen. De anti-omkoopautoriteit van het land vroeg eerder deze maand dat een rechter een mogelijk geval van belangenvermenging zou onderzoeken. Zuma zou de steenrijke Indische Guptafamilie vrije baan hebben gegeven om haar politieke macht te vergroten en een aantal ministers zelf te kiezen.

De Zuid-Afrikaanse president is zelden in zijn carrière helemaal schandaalvrij geweest. Eerder dit jaar moest Zuma nog zijn verontschuldigingen aanbieden nadat bleek dat hij 20 miljoen dollar (18 miljoen euro) had gebruikt om zijn eigen woning te renoveren. Hij werd in meerdere corruptiezaken genoemd en werd in 2005 van beschuldigd een seropositieve vrouw te hebben verkracht.

President Zuma ontkent de aantijgingen, maar is naar eigen zeggen ‘niet bang om naar de cel te gaan’, aldus de BBC. Eerder zat hij al in de cel onder het apartheidsregime, samen met Nelson Mandela. De woordvoerder van het ANC wilde in een telefoongesprek met de Britse krant The Guardian niet zeggen waarom het congres verlengd was. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content