‘Moslims zijn de builenpest van de 21ste eeuw’: 10 ‘problematische’ kandidaten van het Front National

Een gesluierde vrouw loopt voorbij een affiche van Front National-boegbeeld Marine Le Pen in Valenciennes (Frankrijk). © BELGAIMAGE

De afgelopen departementsverkiezingen in Frankrijk golden als een belangrijke graadmeter voor de presidentsverkiezingen die binnen twee jaar zullen plaatsvinden. Wat blijkt? Een grote zege voor rechts met zelfs verschillende verkozenen bij het extreemrechtse Front National. Een overzicht van enkele ‘problematische’ kandidaten uit het kamp van Marine Le Pen.

De afgelopen departementsverkiezingen in Frankrijk waren niet belangrijk omwille van de te winnen bevoegdheden: in het centralistische land kunnen de departementen daar namelijk amper op rekenen. Nee, de verkiezingen gelden als graadmeter voor de presidentsverkiezingen die over twee jaar zullen plaatsvinden.

Wat blijkt? Een zware nederlaag voor de regerende linkse Parti Socialiste (PS) van premier Manuel Valls en president François Hollande, die 33 departementen binnenhaalde en er 25 verloor aan het rechtse kamp, dat kon rekenen op 66 departementen met slechts één verlies aan links.

Een grote zege voor de rechtse partij UMP van voormalig president Nicolas Sarkozy. Maar ook het extreemrechtse Front National (FN) van Marine Le Pen telt na de tweede ronde van de departementsverkiezingen verschillende verkozenen, ook al haalde het geen enkel departement binnen.

Europe 1 citeert Jean-Marie Le Pen als zeggende dat de partij een aantal ‘een beetje atypische’ personen naar voren schoof. Atypisch in de zin van racistisch, homofoob, antisemitisch, misogyn of haatdragend? Zo vraagt de nieuwssite zich af. Aangezien de bovenstaande resultaten een voorbode zijn voor de nakende presidentsverkiezingen: een overzicht van enkele ‘problematische’ FN-kandidaten van de afgelopen departementsverkiezingen.

Nathalie Pigeot, kandidate in Saint-Avold (Moselle): zij die ervan beschuldigd werd nazi-Duitsland te vereren

(28,51 procent en eerste plaats in eerste ronde – 42,16 procent en tweede plaats in tweede ronde)

Meerdere oude militanten van het Front National schreven hun partij begin maart aan om de verering van het Derde Rijk door Nathalie Pigeot af te keuren, zo schrijft Europe 1. Pigeot werd er ook van verdacht tot groepen te behoren die op sociale media antisemitische uitspraken doen. De kandidate besloot klacht neer te leggen tegen wie haar van die zaken beschuldigde.

Jacques Coutela, kandidaat in Tonnerrois (Yonne): hij die de Noorse terrorist Anders Breivik verdedigde

(30,92 procent en tweede plaats in eerste ronde – 40,73 procent en tweede plaats in tweede ronde)

In 2011 werd Jacques Coutela uit het FN gezet, nadat hij op zijn blog Anders Breivik – dader van de aanslagen in Oslo en Utoya in Noorwegen waarbij 77 mensen het leven lieten – als een ‘verzetsstrijder’, een ‘icoon’ en ‘de eerste verdediger van het Westen’ omschreven had. Vier jaar later is Coutela weer door de partij opgenomen en was hij kandidaat bij de departementsverkiezingen.

Fabien Rouquette, kandidaat in Narbonne (Aude): hij die moslims opriep ‘zelfmoord te plegen’

(30,94 procent en eerste plaats in eerste ronde – 30,01 procent en derde plaats in tweede ronde)

Op sociaal netwerk Facebook plaatste Fabien Rouquette op 31 augustus 2014 het volgende bericht wit op zwart: ‘Socialisten, communisten, moslims! Doe een goede daad voor de wereld: pleeg zelfmoord.’ Zijn lijstgenote Michèle Boisset likete volgens Europe 1 de foto en reageerde: ‘Hihi! Een mooie droom.’

Elie Quisefit, kandidaat in Narbonne (Aude) : hij die een ‘klopjacht op de Arabieren’ wilde organiseren

(29,93 procent en tweede plaats in eerste ronde – 29,75 procent en derde plaats in tweede ronde)

In 2012 waagde Elie Quisefit zich ook aan een bericht op sociale media: ‘Er zijn klopjachten op everzwijnen … wolven … lynxen … En als we veeleer een klopjacht op de Arabieren zouden organiseren, konden we Frankrijk misschien wel redden!’

Romain Thomann, kandiaat in Colmar (Haut-Rhin): hij die zichzelf ‘niet competent genoeg’ vond voor zijn verantwoordelijkheden

(25,17 procent en tweede plaats in eerste ronde – 31,3 procent en tweede plaats in tweede ronde)

De achttienjarige Romain Thomann was niet echt zeker van zijn stuk. Zo zou hij op Facebook gemeld hebben, dat ‘als ik mezelf bezig zou horen, zou ik me niet kwalificeren als competente kandidaat voor deze verantwoordelijkheid’.

Chantal Clamer, kandidate in Pamiers (Ariège): zij die opriep om ‘met alle mogelijke middelen de moslims uit te roeien’

(33,54 procent en tweede plaats in eerste ronde – 39,94 procent en tweede plaats in tweede ronde)

In januari 2014 maakte Chantal Clamer volgens Europe 1 gebruik van sociaal netwerk Twitter om de volgende boodschap over te brengen: ‘De islam en de mohammedanen zijn de nieuwe builenpest van de 21ste eeuw. Te bestrijden, uit te roeien zonder aarzeling en met alle mogelijke middelen.’ Haar partij, Siel: een aan het FN gelinkte beweging, tikte haar op de vingers.

Clamer heeft het volgens de nieuwssite echter ook niet zo voor homoseksuelen. In een ander bericht vroeg ze zich namelijk af wie ‘behalve les blacks (‘de zwarten’) en les rebe (‘les rebeus’, verlan voor jongeren in Frankrijk die afstammen van immigranten uit de Maghreb)’ zulke ‘vuile lesbiennes’ zou willen.

Julien Claudon, kandidaat in Villegusien-le-Lac (Haute-Marne): hij die de ‘bougnoule’ (Noord-Afrikaanse inboorling) en de ‘assimilé’ (geïntegreerde) wilde ‘kapotmaken’

(30,60 procent en derde plaats in eerste ronde – 23,96 procent en derde plaats in tweede ronde)

Op Facebook schreef Julien Claudon in november 2010 een bericht dat niet altijd even goed te begrijpen was, maar waarvan het algemene idee wel duidelijk was, aldus Europe 1. ‘Bounioule (‘bougnoule‘, term voor Noord-Afrikaanse inboorling) en assimilé (geïntegreerde) we gaan ze allemaal kapotmaken […]’

Marie d’Herbais, kandidate in Savigné-l’Évêque (Sarthe) : zij die vond, dat ‘de islam het instrument is van de internationale verjoodsing’ en zij die het ‘quenelle’-gebaar maakte

(27,16 procent en derde plaats in eerste ronde – 24,52 procent en derde plaats in tweede ronde)

Alweer op Facebook stelde dit keer Marie d’Herbais – die de blog van Jean-Marie Le Pen beheert en woordvoerster van de partij is – dat ‘de islam het instrument van de internationale verjoodsing is’ (‘la juiverie internationale‘, een term die onder het Vichy-regime gebruikt werd). Op hetzelfde sociale netwerk, zo bericht Europe 1, plaatste ze een foto waarop te zien was hoe ze trots een ‘quenelle’ deed. Dat is een beledigend gebaar voor het eerst gebracht door de Franse komiek Dieudonné M’bala M’bala. Het kan geïnterpreteerd worden als een soort opgestoken middelvinger of door sommigen als een omgekeerde Hitlergroet vanwege de geregelde associatie van Dieudonné met antisemitisme. D’Herbais zelf verklaarde het gebaar in de Huffington Post als iets ’tegen het systeem, dat wil zeggen ‘barst’.’

Roger Dohen, kandidaat in Marck (Pas-de-Calais): hij die gelooft, dat ‘de homo’s altijd meer willen’

(33,93 procent en tweede plaats in eerste ronde – 31,12 procent en tweede plaats in tweede ronde)

Slechts enkele maanden na de verkiezing van François Hollande uitte Roger Dohen in september 2012 zijn ongerustheid over het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Op die manier gaf de man ook blijk van zijn homofobie. ‘Het huwelijk = een man, een vrouw. Ze willen altijd maar meer die homo’s’, schreef hij.

David Berton, kandidaat in Albertville: hij die vindt, dat de joden ‘alle goede posities hebben’

(26,46 procent en tweede plaats in eerste ronde – 34,51 procent en tweede plaats in tweede ronde)

‘De joden hebben alle goede posities en alle goede rollen en de rol van dienstdoend mietje gaat naar de kleine Fransman, absoluut, ik hou ervan!’, klonk het bij monde van David Berton. Europe 1 herinnert nog aan een Facebookpost van 8 mei 2014, de dag waarop de overwinning van de geallieerden op nazi-Duitsland wordt herinnerd: een foto van Adolf Hitler.

Didier Delelis, kandidaat in Douvrin (Pas-de-Calais): hij die zijn programma niet wilde voorstellen

(41,61 procent en eerste plaats in eerste ronde – 49,9 procent en tweede plaatse in tweede ronde)

Toen Didier Delelis door La Voix du Nord geïnterviewd werd, weigerde hij luidens Europe 1 zijn programma te verduidelijken. ‘Ik zal mijn programma zondagavond onthullen na de tweede ronde als ik verkozen ben’, verklaarde hij ervan uitgaande dat zijn kiezers genoeg zouden hebben aan het FN-etiket. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content