Terwijl de Verenigde Staten zeggen dat ze de democratie volop steunen tijdens de Arabische Lente, geven inwoners van moslimlanden aan sceptisch te zijn over het Amerikaans verlangen naar democratie. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd door Pew Global Attitudes Project. Saoedi-Arabië wordt door inwoners van de zes landen waar Pew het onderzoek deed, gezien als een sterkere voorstander van democratie dan de Verenigde Staten. Turkije scoort nog hoger.

Verlangen naar democratie

Het onderzoek is gehouden in Egypte, Jordanië, Libanon, Pakistan, Tunesië en Turkije. In alle landen gaven de ondervraagden blijk van een sterk verlangen naar een democratische regering. Ook waren ze veelal voorstander van vrije verkiezingen, vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten voor vrouwen.

Wetten gebaseerd op koran en islam? Tegelijkertijd gaf een meerderheid van de respondenten in Pakistan (82 procent), Jordanië (72 procent) en Egypte (60 procent) aan te vinden dat "wetten strikt gebaseerd moeten zijn op wat de koran leert."

In Tunesië en Turkije gaven meer ondervraagden aan dat de wet "de waarden en principes van de islam moet volgen." In Libanon, het land met het grootste aantal christenen, zei 42 procent van de respondenten dat de wet "niet beïnvloed moet worden door de koran."

Liever sterke economie

Het grootste enthousiasme voor een democratische regering bleek, net als bij het onderzoek van vorig jaar, te vinden in Libanon, Turkije en Egypte. Ook in Jordanië, Tunesië en Pakistan bleek democratisch bestuur populair, maar mensen hebben daar liever een "sterke economie" dan een "goede democratie." Egyptenaren waren verdeeld over die keuze en de Turken en Libanezen verkozen democratie boven een sterke economie.

Jaarlijks onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd tussen half maart en half april van dit jaar en was onderdeel van een jaarlijks onderzoek van Pew naar de mening van het publiek wereldwijd over verschillende onderwerpen. In totaal werden 26.000 mensen in 21 landen bevraagd over onderwerpen als het Iraanse nucleaire programma en de populariteit van verschillende wereldleiders. Sommige resultaten zijn al gepubliceerd, andere volgen in de komende maanden. (IPS/GM)

Terwijl de Verenigde Staten zeggen dat ze de democratie volop steunen tijdens de Arabische Lente, geven inwoners van moslimlanden aan sceptisch te zijn over het Amerikaans verlangen naar democratie. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd door Pew Global Attitudes Project. Saoedi-Arabië wordt door inwoners van de zes landen waar Pew het onderzoek deed, gezien als een sterkere voorstander van democratie dan de Verenigde Staten. Turkije scoort nog hoger. Verlangen naar democratieHet onderzoek is gehouden in Egypte, Jordanië, Libanon, Pakistan, Tunesië en Turkije. In alle landen gaven de ondervraagden blijk van een sterk verlangen naar een democratische regering. Ook waren ze veelal voorstander van vrije verkiezingen, vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en gelijke rechten voor vrouwen. Wetten gebaseerd op koran en islam? Tegelijkertijd gaf een meerderheid van de respondenten in Pakistan (82 procent), Jordanië (72 procent) en Egypte (60 procent) aan te vinden dat "wetten strikt gebaseerd moeten zijn op wat de koran leert." In Tunesië en Turkije gaven meer ondervraagden aan dat de wet "de waarden en principes van de islam moet volgen." In Libanon, het land met het grootste aantal christenen, zei 42 procent van de respondenten dat de wet "niet beïnvloed moet worden door de koran." Liever sterke economie Het grootste enthousiasme voor een democratische regering bleek, net als bij het onderzoek van vorig jaar, te vinden in Libanon, Turkije en Egypte. Ook in Jordanië, Tunesië en Pakistan bleek democratisch bestuur populair, maar mensen hebben daar liever een "sterke economie" dan een "goede democratie." Egyptenaren waren verdeeld over die keuze en de Turken en Libanezen verkozen democratie boven een sterke economie. Jaarlijks onderzoekHet onderzoek werd uitgevoerd tussen half maart en half april van dit jaar en was onderdeel van een jaarlijks onderzoek van Pew naar de mening van het publiek wereldwijd over verschillende onderwerpen. In totaal werden 26.000 mensen in 21 landen bevraagd over onderwerpen als het Iraanse nucleaire programma en de populariteit van verschillende wereldleiders. Sommige resultaten zijn al gepubliceerd, andere volgen in de komende maanden. (IPS/GM)