Het Bosnisch-Servische leger slachtte zestien jaar geleden in de moslimenclave Srebrenica 7.000 tot 8.000 moslims af.

De herdenking bestaat uit een ceremonie en het herbegraven van de stoffelijke resten van 631 slachtoffers die sinds een jaar in massagraven werden teruggevonden en geïdentificeerd.

Ratko Mladic

Op 26 mei werd in Servië de vroegere militaire leider van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, gearresteerd. Hij werd uitgeleverd aan het Internationaal Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Ook Den Haag staat stil bij het bloedbad van zestien jaar geleden, aldus de Nederlandse publieke omroep NOS.

'Beschermd' door Dutchbat

Srebrenica werd tijdens de Bosnische Oorlog 'beschermd' door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. De Nederlanders konden de val van de enclave, waar duizenden moslims hun toevlucht hadden gezocht, niet voorkomen.

Volgens het bataljon was het daarvoor te licht bewapend en kreeg het niet de luchtsteun waarom het dringend had verzocht. Onlangs werd Nederland daarvoor veroordeeld door het gerechtshof in Den Haag. (Belga/SD)

Het Bosnisch-Servische leger slachtte zestien jaar geleden in de moslimenclave Srebrenica 7.000 tot 8.000 moslims af. De herdenking bestaat uit een ceremonie en het herbegraven van de stoffelijke resten van 631 slachtoffers die sinds een jaar in massagraven werden teruggevonden en geïdentificeerd. Ratko Mladic Op 26 mei werd in Servië de vroegere militaire leider van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, gearresteerd. Hij werd uitgeleverd aan het Internationaal Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Ook Den Haag staat stil bij het bloedbad van zestien jaar geleden, aldus de Nederlandse publieke omroep NOS. 'Beschermd' door Dutchbat Srebrenica werd tijdens de Bosnische Oorlog 'beschermd' door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. De Nederlanders konden de val van de enclave, waar duizenden moslims hun toevlucht hadden gezocht, niet voorkomen. Volgens het bataljon was het daarvoor te licht bewapend en kreeg het niet de luchtsteun waarom het dringend had verzocht. Onlangs werd Nederland daarvoor veroordeeld door het gerechtshof in Den Haag. (Belga/SD)