Moskou wil lanceerbasis Bajkonoer op Unesco-lijst van werelderfgoed

28/10/17 om 14:23 - Bijgewerkt om 14:23

Bron: Belga

Het Russisch ruimtevaartbureau Roscosmos heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd de legendarische lanceerbasis Bajkonoer te promoten om op de lijst van Unesco-werelderfgoed te komen als een gezamenlijke nominatie van Rusland en Kazachstan. Dit heeft secretaris Grigori Ordzjonikidze van de Russische commissie voor Unesco-aangelegenheden zaterdag gezegd.

Moskou wil lanceerbasis Bajkonoer op Unesco-lijst van werelderfgoed

BAIKONUR © Belga

Van op Bajkonoer vertrokken en vertrekken de meest spraakmakende Russische ruimtemissies zoals de lancering van de Spoetnik als eerste satelliet ter wereld en van Joeri Gagarin als eerste mens in de ruimte. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie nationaliseerde Kazachstan de basis, die Moskou nadien van Astana begon te huren. Roscosmos wil graag dat minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov niet alleen de basis zelf maar ook het naar Gagarin genoemde lanceerplatform, van waarop ook Belg Frank De Winne naar de ruimte is vertrokken, promoot als Unesco-werelderfgoed.

In 2015 vierde Rusland dat de VN-organisatie voor cultuur, onderwijs en wetenschappen 25 jaar daarvoor voor het eerst Russische objecten als werelderfgoed had erkend. Het ging onder meer om het historisch centrum van St. Petersburg, en het Kremlin alsmede het Rode Plein in Moskou. In 2017 stond Rusland al 29 keer op de lijst. De lijst van Werelderfgoed zag in 1972 het levenslicht en bevat 1.073 objecten uit 165 landen, waaronder ook België.

Onze partners