De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Grszegorz Schetyna, heeft verklaard dat het dodenkamp van Auschwitz-Birkenau bevrijd werd door "de Oekraïners" en niet, zoals de werkelijkheid het wil, door het Rode Leger.

Voor de herdenking van de 70ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz, volgende dinsdag (27/1), is de Russische erfgenaam van de Sovjet-Unie, president Vladimir Poetin, overigens niet uitgenodigd; zijn Duitse ambtgenote Angela Merkel wel.

Eerder deze maand zorgde de Oekraïense premier Arsenij Jatsenjoek op bezoek in Berlijn voor een andere, verwondering (maar amper veroordeling) wekkende herschrijving van de geschiedenis. De man had het op de koffie bij Merkel over de "Sovjet-invasie van Oekraïne en Duitsland" tijdens de tweede wereldoorlog - een opmerking die amper een stofje deed opwaaien bij onze oosterburen.

Oekraïense hulp

Het leeuwendeel van de zichzelf respecterende geschiedenisboekjes schrijft dat Oekraïne en de rest van de toenmalige Sovjet-Unie onder de codenaam Operatie Barbarossa op 22 juni 1941 door nazi-Duitsland is binnengevallen. Wat wel klopt, is dat de nazi's en de SS destijds flink wat hulp kregen van Oekraïense nationalisten als Stepan Bandera, die in het nieuwe Oekraïne de status van "nationale helden" hebben gekregen.

In een communiqué stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat nu blijkbaar ook de geschiedschrijving is opgenomen in de "Russofobe hysterie" die dezer dagen heerst. Het communiqué herinnert er aan dat destijds in het Rode Leger "verscheidene nationaliteiten" meekampten (onder wie inderdaad Oekraïners). De Russische krant Komsomolskaja Pravda zag nog enige (wrange) humor in de uitlating van Schetyna: 'Hitler is niet verslagen door het Rode Leger, maar door Stepan Bandera', luidde de ironische krantentitel. (Belga/TE)

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Grszegorz Schetyna, heeft verklaard dat het dodenkamp van Auschwitz-Birkenau bevrijd werd door "de Oekraïners" en niet, zoals de werkelijkheid het wil, door het Rode Leger. Voor de herdenking van de 70ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz, volgende dinsdag (27/1), is de Russische erfgenaam van de Sovjet-Unie, president Vladimir Poetin, overigens niet uitgenodigd; zijn Duitse ambtgenote Angela Merkel wel. Eerder deze maand zorgde de Oekraïense premier Arsenij Jatsenjoek op bezoek in Berlijn voor een andere, verwondering (maar amper veroordeling) wekkende herschrijving van de geschiedenis. De man had het op de koffie bij Merkel over de "Sovjet-invasie van Oekraïne en Duitsland" tijdens de tweede wereldoorlog - een opmerking die amper een stofje deed opwaaien bij onze oosterburen. Het leeuwendeel van de zichzelf respecterende geschiedenisboekjes schrijft dat Oekraïne en de rest van de toenmalige Sovjet-Unie onder de codenaam Operatie Barbarossa op 22 juni 1941 door nazi-Duitsland is binnengevallen. Wat wel klopt, is dat de nazi's en de SS destijds flink wat hulp kregen van Oekraïense nationalisten als Stepan Bandera, die in het nieuwe Oekraïne de status van "nationale helden" hebben gekregen. In een communiqué stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat nu blijkbaar ook de geschiedschrijving is opgenomen in de "Russofobe hysterie" die dezer dagen heerst. Het communiqué herinnert er aan dat destijds in het Rode Leger "verscheidene nationaliteiten" meekampten (onder wie inderdaad Oekraïners). De Russische krant Komsomolskaja Pravda zag nog enige (wrange) humor in de uitlating van Schetyna: 'Hitler is niet verslagen door het Rode Leger, maar door Stepan Bandera', luidde de ironische krantentitel. (Belga/TE)