Volgens de Russen is de grenscontrolepost Novosjachtinsk beschoten. Die ligt vlakbij de Oekraïense stad Sverdlovsk, in de uiterste oostelijke punt van het land. Moskou heeft protest aangetekend en eist dat de Oekraïense regering in Kiev het incident ogenblikkelijk onderzoekt.

Akkoord getorpedeerd

Volgens de Russische regering willen de Oekraïeners het Genève-akkoord uit april torpederen, voor zover dat na al het geweld van de afgelopen tijd nog geldig was. In die overeenkomst is afgesproken dat alle partijen hun best moeten doen om de toestand in het oosten van Oekraïne te doen de-escaleren.

Vandaag werd bekend dat de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko een eenzijdig staakt-het-vuren heeft afgekondigd. Een week lang zullen de strijdkrachten hun wapens neerleggen en alleen in actie komen als zij door pro-Russische separatisten zullen worden beschoten.

Einde

Het is maar de vraag of het echt tot een einde van de gevechten komt, aangezien de separatisten nog niet op het voorstel tot staakt-het-vuren zijn ingegaan. Rusland heeft volgens de Amerikanen intussen meer tanks en artillerie naar de grens met Oekraïne overgebracht. Moskou zou dat materieel mogelijk op korte termijn aan de pro-Russische opstandelingen in Oekraïne willen overdragen.

De beschuldiging van het sturen van Russische tanks klonk al eens eerder deze week. Rusland zou ook meer troepen naar de grens hebben gestuurd, zeggen de Amerikanen. (Elsevier/Tom Reijner/TV)

Volgens de Russen is de grenscontrolepost Novosjachtinsk beschoten. Die ligt vlakbij de Oekraïense stad Sverdlovsk, in de uiterste oostelijke punt van het land. Moskou heeft protest aangetekend en eist dat de Oekraïense regering in Kiev het incident ogenblikkelijk onderzoekt.Volgens de Russische regering willen de Oekraïeners het Genève-akkoord uit april torpederen, voor zover dat na al het geweld van de afgelopen tijd nog geldig was. In die overeenkomst is afgesproken dat alle partijen hun best moeten doen om de toestand in het oosten van Oekraïne te doen de-escaleren.Vandaag werd bekend dat de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko een eenzijdig staakt-het-vuren heeft afgekondigd. Een week lang zullen de strijdkrachten hun wapens neerleggen en alleen in actie komen als zij door pro-Russische separatisten zullen worden beschoten.EindeHet is maar de vraag of het echt tot een einde van de gevechten komt, aangezien de separatisten nog niet op het voorstel tot staakt-het-vuren zijn ingegaan. Rusland heeft volgens de Amerikanen intussen meer tanks en artillerie naar de grens met Oekraïne overgebracht. Moskou zou dat materieel mogelijk op korte termijn aan de pro-Russische opstandelingen in Oekraïne willen overdragen.De beschuldiging van het sturen van Russische tanks klonk al eens eerder deze week. Rusland zou ook meer troepen naar de grens hebben gestuurd, zeggen de Amerikanen. (Elsevier/Tom Reijner/TV)